Obžalovaní v procese s infantkou Cristinou už čakajú na rozsudky

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 07:13 • 2 min
Obžalovaní v procese s infantkou Cristinou už čakajú na rozsudky

PALMA DE MALLORCA - "Proces roka" v Španielsku je už takmer minulosťou. V súdnom konaní v Palme de Mallorca, v ktorom sestra španielskeho kráľa Filipa VI. princezná Cristina čelila dvom obvineniam z daňových podvodov v súvislosti so svojou činnosťou v charitatívnej nadácii Nóos, vypovedalo viac ako 300 svedkov a odborných znalcov. V procese, ktorý sa začal 11. januára, zazneli záverečné reči. Samotná infantka však právo posledného slova nevyužila.

slovakia

left justify in out

Princezná Cristina (51) je vôbec prvým členom španielskej kráľovskej rodiny od obnovenia španielskej monarchie v roku 1975, ktorý predstúpil pred súd, aby sa zodpovedal z trestného činu. Kým jeden z vedľajších žalobcov žiadal pre infantku osem rokov za mrežami, prokuratúra i obhajoba navrhovali jej oslobodenie, takže kráľova sestra zrejme vyviazne bez väčšieho trestu.

 

Podľa žaloby Cristina ako členka predstavenstva nadácie Nóos v rokoch 2007 a 2008 údajne napomáhala neplateniu daní z príjmu. Ona sama však v súdnej sieni vyhlásila, že o obchodných transakciách manžela, niekdajšieho španielskeho hádzanárskeho internacionála Iňakiho Urdangarína, ktorý nadáciu Nóos viedol, sa nezaujímala a o jeho údajných machináciách nič nevedela.

 

Iňakí Urdangarín (48), jeden z hlavných obžalovaných v kauze, v súdnej sieni argumentoval, že predstavitelia kráľovského dvora dohliadali na daňové záležitosti jeho manželky a boli informovaní o obchodných operáciách v nadácii. Súčasne konštatoval, že nikdy neprijal žiadne rozhodnutie týkajúce sa nadácie bez toho, aby ho predtým neprekonzultoval s jedným zo zamestnancov kráľovského paláca, ktorý mal na starosti Cristinine záležitosti. Dodal, že ďalší zamestnanec dvora mal na starosti dohľad nad Cristininým daňovými povinnosťami.

 

Aj keď otec štyroch detí s infantkou Cristinou vinu popiera, za spreneveru asi šiestich miliónov eur verejných financií prostredníctvom uvedenej nadácie, mu hrozí až 20 rokov väzenia. Obhajoba žiada jeho oslobodenie, pretože neurobil nič zlého, iba vraj priveľmi dôveroval nesprávnym ľuďom.

 

V procese bolo obžalovaných viac ako tucet ďalších ľudí, ktorých teraz čaká ešte vynesenie rozsudkov.

Kráľ Filip VI. v súvislosti s touto kauzou odobral svojej sestre titul vojvodkyne z Palmy de Mallorca.

Infantka Cristina je v poradí šiestou v línii následníctva na španielsky trón.

 

Médiami ostro sledovaná kauza bola zrejme aj jedným z dôvodov abdikácie kráľa Juana Carlosa v prospech svojho jediného syna Felipeho, ktorý na trón nastúpil v roku 2014.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies