Obžalovaní v kauze Slánske lesy vyviazli s podmienkou

NETKY.SK • 2 Február 2015, 16:06 • 2 min
Obžalovaní v kauze Slánske lesy vyviazli s podmienkou

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes vyhlásil rozsudok v kauze Slánske lesy.

slovakia

left justify in out

V medializovanom prípade, kde ide o lesné a iné pozemky v hodnote viac ako 41 miliónov eur, uznal za vinných z trestných činov podvodu a falšovania verejných listín v spolupáchateľstve dvoch z trojice obžalovaných. Podnikateľovi Milanovi I. z Trebišova a notárovi Ferdinandovi O. z Veľkých Kapušian uložil tresty po dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na štyri roky, bývalého riaditeľa Správy katastra v Trebišove Pavla P. spod obžaloby oslobodil. Rozsudok nie je právoplatný, odvolali sa všetci, okrem oslobodeného exriaditeľ katastra.


Prokurátor stíhal trojicu z východného Slovenska ako organizovanú skupinu za trestné činy podvodu a falšovania verejných listín. Podľa rozsudku však nešlo o organizovanú skupinu, ale o spolupáchateľstvo. Podnikateľ Milan I. z Trebišova, notár Ferdinand O. z Veľkých Kapušian a bývalý riaditeľ Správy katastra v Trebišove Pavol P. však tvrdia, že sú nevinní a ide o vykonštruovaný prípad s politickým pozadím. 


Prípad sa začal ešte v roku 1997, keď podnikateľ a notár sa usilovali dostať na Slovensko vnuka grófa Ladislava Károlyiho. Ten nakoniec aj v roku 1998 prišiel a u notára do zápisnice uviedol, že jeho dedo daroval dnes už nebohej údajnej nemanželskej dcére Márii Dušičkovej približne 6 500 hektárov lesných a iných pozemkov v hodnote viac ako 41 miliónov eur. Pri spisovaní zápisnice však nebol riadny tlmočník a Károlyimu povedali, že ide iba o maličkú nehnuteľnosť s malým domčekom. Gróf to podpísal a na základe toho sa vypracovávali ďalšie zápisnice o majetku vydržaním a ich vklad do katastra. Neskôr nasledoval Dušičkovej nepeňažný vklad do spoločnosti Slánske lesy s.r.o., kde je spoločníkom a konateľom manžel jej vnučky, obžalovaný podnikateľ Milan I. Vnuk Károlyiho po prepuknutí kauzy svoje vyjadrenie zmenil a zásadne poprel, že sporné pozemky daroval jeho starý otec svojej údajnej nemanželskej dcére. Mária Dušičková sa stala majiteľkou pôdy v roku 1998 na základe notárskeho osvedčenia, ktoré jej ako 85-ročnej vydal obžalovaný notár Ferdinand O. aj s použitím ďalších osvedčení, obsahujúcich nepravdivé skutočnosti o vlastníckom práve. Podľa súdu Dušičková vzhľadom na svoj vek a zdravotný stav zápisnice a ďalšie dokumenty v skutočnosti nepodpisovala a robila to za ňu iná osoba. Obžalovaný exriaditeľ katastra urobil podľa súdu chybu iba v tom, že sa podpísal pod vklad nehnuteľností do katastra. Nemohol vedieť a žiaden dôkaz o tom nie je, že vedel o nepravých dokladoch, ktoré mu predkladal Milan I. 
Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici označil tresty pre Milana I. a Ferdinanda O. vzhľadom na odstup času skôr za symbolické. 

 

Krajský súd v Banskej Bystrici dostal obžalobu v roku 2008, hlavné pojednávanie vo veci sa začalo v auguste 2009. Senát vypočul desiatky svedkov a znalcov. Medzi nimi i vnuka grófa Ladislava Károlyiho. Obžalovaní však spochybnili jeho dôveryhodnosť vzhľadom na viaceré rozpory v tvrdeniach. 

Už v roku 2013 senát avizoval ukončenie dokazovania. Malo sa tak stať v máji, ale pre onemocnenie obžalovaného podnikateľa Milana I. senát pojednávanie odročil na august. Pre hospitalizáciu notára Ferdinanda O. sa nepojednávalo ani v auguste. V októbrovom termíne senát rátal s ukončením dokazovania, záverečnými rečami a následným vyhlásením rozsudku. V októbri však senát vyhlásil, že sa oboznámi s výsledkom občianskeho sporu, ktorý s Lesmi SR viedol podnikateľ Milan I. Nakoniec 5. decembra 2013 na neverejnom zasadnutí senát rozhodol o zastavení trestného stíhania. Senát sa odvolal na príslušný článok Dohovoru o ochrane základných ľudských práv a slobôd, pretože trestné stíhanie v danej veci trvalo viac ako 15 rokov a na skutočnosť, že o sporných nehnuteľnostiach bolo už právoplatne rozhodnuté súdom aj v občianskoprávnom konaní. Voči tomu prokurátorka podala sťažnosť a Najvyšší súd SR jej vyhovel a vec vrátil na ďalšie konanie. 

 

S kauzou Slánske lesy súvisí právoplatné rozhodnutie Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorý trestným rozkazom odsúdil na jeden rok odňatia slobody podmienečne za prečiny krivej výpovede a krivej prísahy maďarského občana 74-ročného Imré Lászlo Nikházyho. Ten pred senátom Krajského súdu v Banskej Bystrici v úmysle pomôcť obžalovanému Milanovi l. sa označil za dôverného priateľa grófa Károlyiho. Podľa Nikházyho mu gróf v priateľskom rozhovore povedal, že jeho starý otec mal nemanželské dieťa, ktorému daroval pozemky veľkého rozsahu. Gróf Karolyi, ktorého súd tiež vypočul, však vyhlásil, že o nemanželskom dieťati svojho deda nevedel a vôbec nikomu nespomínal, že by toto dieťa malo zdediť pozemky veľkej rozlohy. 


Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici prípad uzavrela podaním obžaloby na Krajský súd v Košiciach v máji 2004. Odvtedy spis z rôznych dôvodov putoval medzi Košicami, Špeciálnym súdom v Pezinku, Krajským súdom v Banskej Bystrici a odvolacím Najvyšším súdom SR. Odvolací súd sa vyjadroval k návrhom súdov o príslušnosti konať i k námietke zaujatosti, ktorú voči košickým sudcom vzniesli obvinení. 


Notár a riaditeľ katastra figurovali aj v kauze Korunková, kde za podvod s pozemkami Špeciálny súd odsúdil lekára Antona Oberhausera na sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona