Obžalovaní pri daňovom podvode využili identitu mŕtvej osoby

NETKY.SK • 7 December 2016, 12:24 • 2 min
Obžalovaní pri daňovom podvode využili identitu mŕtvej osoby

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR podal dnes na Špecializovaný trestný súd obžalobu na súrodencov Romana P. a Zuzanu P. pre zločin nezaplatenia dane a poistného a prečin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky vo forme spolupáchateľstva.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, obvinená súrodenecká dvojica sa podľa obžaloby dopustila trestnej činnosti v súvislosti s dovozom a následným predajom takmer päť miliónov spotrebiteľských balení cigariet značky YESMOKE na území Slovenska koncom roka 2012, a to prostredníctvom obchodnej spoločnosti obvineného Romana P.
 

"Obvinení s cieľom nezaplatiť daň a vyhnúť sa postihu za také konanie po predchádzajúcom vyhotovení celého radu fiktívnych a účelových listín, vyvolávajúcich zdanie prevodu obchodného podielu a zmeny konateľa obchodnej spoločnosti z obvineného Romana P. na tri roky mŕtvu osobu Milana K., ktoré podpísala podpisom Milana K. obvinená Zuzana P., vyhotovili a doručili správcovi dane daňové priznanie obchodnej spoločnosti k spotrebnej dani z tabakových výrobkov," uviedla Tökölyová. Obžalovaní podľa nej ale daň nezaplatili, čím ukrátili štátny rozpočet SR o deväť miliónov eur. Dvojica taktiež podľa Tökölyovej využila údaje z falošného občianskeho preukazu na meno Milana K., ktorý predložili na matričných úradoch, a tiež jeho menom podpísala spomínané priznanie.

 

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry "išlo o trestnú činnosť dôkladne premyslenú a dlhodobo plánovanú, ktorej základným kameňom modusu operandi bolo využitie identity neexistujúcej osoby, na ktorú by bola prenesená právna zodpovednosť konateľa obchodnej spoločnosti za nezaplatenie priznanej spotrebnej dane z tabakových výrobkov".

 

Skutočnosť, že podpisy na fiktívnych dokumentoch vyhotovila obvinená, vyplýva podľa ÚŠP zo znaleckého skúmania Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies