Obžaloba na Mariana K. v kauze motákov bola prijatá, súd však niečo pozmenil

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 20:13 • 2 min
Obžaloba na Mariana K. v kauze motákov bola prijatá, súd však niečo pozmenil

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava I prijal obžalobu na Mariana K. v kauze motáky. Rozhodol o tom dnes na verejnom zasadnutí s tým, že hlavné pojednávanie vytýčil na 10. augusta.

slovakia

left justify in out

Súd zároveň zmenil kvalifikáciu žalovaného skutku z trestného činu marenia spravodlivosti na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. V prípade by ako svedkovia mali vypovedať napríklad advokát Andrej Šabík alebo bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

 

img


Krajská prokuratúra v Trenčíne pôvodne podnikateľa, ktorý sa dnešného verejného zasadnutia nezúčastnil, obžalovala pre marenie spravodlivosti. Podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž prostredníctvom svojho advokáta posielal z väzby správy Petrovi Tóthovi, kde ho inštruoval, ako má vypovedať. Ten však nakoniec vec oznámil polícii.

 

Prokurátor Branislav Murgaš po dnešnom verejnom zasadnutí konštatoval, že právna kvalifikácia sa môže v priebehu hlavného pojednávania ešte meniť.

 

img

 

Obhajca obžalovaného Michal Mandzák zase uviedol, že podľa názoru obhajoby skutok nie je trestným činom. Pri skutku krivej výpovede a krivej prísahy je podľa Trestného zákona prísnejšia trestná sadzba.

 

Pokiaľ ide o advokáta Mariana K., ktorý mal tzv. motáky vynášať, podľa prokurátora v jeho prípade Slovenská advokátska komora ešte nerozhodla o prípadnom disciplinárnom previnení. Medializované podmienečné pozastavenie výkonu činnosti sa podľa neho týka iného prípadu.

 

"Pokiaľ ide o trestné konanie, bola posudzovaná možnosť viesť trestné stíhanie vo vzťahu ku všetkým osobám, ktoré sa mali akýmkoľvek spôsobom zúčastňovať na tomto konaní."

 

img

 

"Avšak vykonaným dokazovaním neboli zistené skutočnosti, ktoré by oprávňovali viesť trestné stíhanie voči ďalšej osobe ako je obžalovaný," dodal Murgaš s tým, že nebolo preukázané, že by akákoľvek iná osoba mala vedomosť o obsahu daných písomností.

Marian K. je momentálne právoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek na trest 19 rokov väzenia. Obžalobu voči nemu z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR opätovne prejedná Špecializovaný trestný súd.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies