Obyvateľstvo Číny rapídne starne

NETKY.SK • 28 Apríl 2011, 07:30 • 2 min
Obyvateľstvo Číny rapídne starne

Obyvateľstvo Číny rapídne starne

slovakia

left justify in out

img

Obyvateľstvo Číny rapídne starne, zatiaľ čo počet mladých ľudí v najľudnatejšej krajine sveta prudko klesá. Ukázali to výsledky vlaňajšieho sčítania ľudu, ktoré dnes zverejnila čínska vláda.
      Ľudia vo veku nad 60 rokov tvoria 13,3 percenta čínskej populácie, čo oproti roku 2000 predstavuje nárast o takmer tri percentuálne body. Mladých ľudí vo veku 14 a menej rokov je približne 16,6 percenta, čo za rovnaké obdobie znamená 6,3-percentný pokles.
      Tento trend je podľa agentúry AP najvýraznejší v pobrežných oblastiach a v ekonomicky rozvinutejších regiónoch s veľkou hustotou zaľudnenia.
      Počas minulého desaťročia populácia Číny celkovo vzrástla o 73,9 milióna osôb a v súčasnosti dosahuje takmer 1,34 miliardy ľudí. Skoro polovica z tohto počtu už žije v mestách, od roku 2000 sa toto číslo zvýšilo o zhruba 13,5 percenta. Podiel väčšinového čínskeho etnika Chan mierne poklesol na 91,5 percenta.
      Cenzus vykonalo vlani v novembri šesť miliónov sčítacích komisárov, ktorí navštívili 400.000 čínskych domácností.
      Trend starnutia populácie vyvoláva otázky nad tým, ako dlho bude druhá najväčšia svetová ekonomika schopná udržať vysoké tempo svojho rastu. Komunistické vedenie krajiny napriek tomu naďalej presadzuje striktnú kontrolu pôrodnosti.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies