Obyvateľov Jávy vystrašilo silné zemetrasenie

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 13:07 • 2 min
Obyvateľov Jávy vystrašilo silné zemetrasenie

JAKARTA - Oblasť pri južnom pobreží indonézskeho ostrova Jáva dnes zasiahlo silné zemetrasenie, na ktoré časť obyvateľov zareagovala útekom z budov, podľa dostupných informácií však nespôsobilo žiadne škody alebo zranenia.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP s odvolaním sa na údaje americkej geologickej služby (USGS) uviedla, že podmorské otrasy s magnitúdou 6,0 sa šírili z miesta v 59-kilometrovej hĺbke ležiaceho približne 93 kilometrov južne od mesta Krajan Tambakrejo v provincii Východná Jáva. Indonézska meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra na svojich internetových stránkach uviedla, že zemetrasenie zaznamenané v popoludňajších hodinách miestneho času nemalo potenciál vyvolať vlny cunami.

 

Podľa vyhlásenia Národnej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof obyvatelia v niektorých častiach Východnej Jávy cítili otrasy trvajúce šesť sekúnd. Miestne médiá informovali, že zemetrasenie bolo výrazne cítiť v meste Malang a zasiahlo taktiež turistami vyhľadávaný ostrov Bali východne od Jávy.

 

Indonézia je mimoriadne náchylná na seizmické otrasy, pretože sa nachádza v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu, čo je oblúk tvorený zo sopiek a zlomových línií obkolesujúcich Tichomorskú panvu.

 

V roku 2004 zasiahlo indonézsku provinciu Aceh na severozápade Sumarty silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1. Spustilo obrovskú vlnu cunami, ktorá v 13 krajinách pri Indickom oceáne usmrtila vyše 230.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies