Obyvatelia židovskej osady Amona majú 48 hodín na vysťahovanie z palestínskeho územia

NETKY.SK • 31 Január 2017, 15:12 • 2 min
Obyvatelia židovskej osady Amona majú 48 hodín na vysťahovanie z palestínskeho územia

TEL AVIV - Izraelská armáda dnes nariadila obyvateľom židovskej osady Amona, aby do 48 hodín opustili svoje domovy. Amona patrí medzi osady postavené na súkromných palestínskych pozemkoch a bez náležitého úradného povolenia.

slovakia

left justify in out

Príkaz na vysťahovanie osadníkov z Amony prišiel v deň, keď by izraelský najvyšší súd mal zverejniť svoje rozhodnutie, či zámer vlády, ktorá chce obyvateľov Amony presunúť na neďaleké pozemky, je vykonateľný.

 

Izraelský najvyšší súd v roku 2014 nariadil zbúrať najväčšiu nepovolenú židovskú osadu Amona vybudovanú na palestínskych územiach na okupovanom Západnom brehu. Rozhodnutie súdu malo byť vykonané do dvoch rokov a štát mal zabezpečiť osadníkom náhradné ubytovanie. Agentúra DPA dnes napísala, že pozemky, na ktorých stojí Amona, musia byť uvoľnené do 8. februára.

 

Izraelská vláda a osadníci uzavreli v decembri roku 2016 dohodu, že 24 rodín sa dobrovoľne presťahuje na pozemky v bezprostrednej blízkosti Amony, ktoré zrejme nemajú vlastníkov. Následne sa však svojich vlastníckych práv na vytipované pozemky začalo domáhať niekoľko Palestínčanov. Izraelský najvyšší súd preto pozastavil realizáciu dohody medzi vládou a osadníkmi, kým záležitosť nepreverí.

 

Na protest proti plánom na vysťahovanie osadníkov z Amony sa v pondelok v Jeruzaleme konala demonštrácia. Protesty proti vysťahovaniu osadníkov z Amony sa uskutočnili aj v roku 2006, keď pri nich bolo zranených vyše 200 demonštrantov a 50 policajtov. Amona je jednou z najstarších osád na západnom brehu Jordánu.

 

V pondelok izraelská vláda predložila do parlamentu kontroverzný návrh zákona, ktorý má zlegalizovať tisíce obydlí postavených pre izraelských osadníkov na súkromných pozemkoch Palestínčanov v okupovanom Predjordánsku.

 

Zákon nemá platiť pre tie domy osadníkov, ktoré už nariadili súdy vysťahovať. Takýmito prípadmi sú osada Amona a deväť domov v blízkej osade Ofra, kde obyvatelia dostali lehotu na vysťahovanie do 8. februára. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však sľúbil, že v osade Ofra nechá pre nich vybudovať 68 nových bytov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona