Obyvatelia zablokovali na pol hodiny cestu do Českej republiky

NETKY.SK • 25 Október 2010, 12:09 • 2 min
Obyvatelia zablokovali na pol hodiny cestu do Českej republiky

Obyvatelia zablokovali na pol hodiny cestu do Českej republiky

slovakia

left justify in out

Na pol hodiny dnes zablokovali obyvatelia kysuckého Svrčinovca cestu E75 do Českej republiky (ČR). Rozhodli sa tak protestovať proti problémom s budovaním diaľnice D3 do Poľska a rýchlostnej cesty R5 do ČR.
      Podľa organizátora protestu Jozefa Jurištu trvá nepriaznivá situácia vo Svrčinovci najmenej desať rokov. „Máme tu základnú školu a je šťastie, že ešte nikoho nezrazilo auto. Situácia je najhoršia z nedele na pondelok a z piatku na sobotu. Kamióny majú povinnosť zastaviť a odpočívať, tak to naháňajú. Niekedy ich ide od Čadce aj dvadsať za sebou a aj cez železničné priecestie idú najmenej sedemdesiatkou. Do budúcnosti by takéto akcie boli potrebné,“ skonštatoval Jurišta. Pripomenul, že 99 percent obyvateľov súhlasilo s odpredajom alebo prenájmom pozemkov pre diaľnicu, aby sa dopravná situácia v obci zlepšila.
      Protestujúci upozornili, že starí ľudia majú problém prejsť cez frekventovanú cestu do zdravotného strediska či do potravín. „Zlé je to, keby som šiel o päť minút neskoršie z domu, tak nestihnem prejsť na druhú stranu, aby som chytil autobus. Kamióny chodia cez celú dedinu ako divosi. Tu by mala byť štyridsiatka,“ povedal jeden z nich. „V zime to je ešte horšie, keď tu kamióny stoja v kolónach. Čaká sa na prejazd vlaku, trúbia po sebe v noci. Stále sa rozprávalo o prepojení sever – juh. My sme možno posledný okres, kde sa tá cesta ešte neurobila. Stále sa rozpráva o Bratislave, o Vrútkach, o Strečne. Ale toto, čo má byť prvoradé sa ešte neurobilo,“ dodal ďalší.
      V kolóne pred zablokovaným priechodom pre chodcov zastavil aj hejtman Moravskoslizskeho kraja Jaroslav Palas, ktorý išiel na otvorenie nových úsekov ciest medzi Slovenskom a Českou republikou. „Nespokojnosť je aj na našej strane. V postupných krokoch, v rámci možností sa snažíme uľahčiť ľuďom situáciu. My ju samozrejme vnímame, je to na Jablunkovsku u nás a v tejto oblasti u vás. Je to všetko o peniazoch. Ak by bolo viac peňazí, som presvedčený, že tempo bude rýchlejšie. Nie je to iba záležitosť krajov, je to tiež záležitosť centrálnych vlád, ktoré by mali uvoľniť finančné prostriedky. Vaša vláda, aj naša súčasná vláda skrátila finančné prostriedky a nie je to dobré. Pretože stavby dopravnej infraštruktúry sú v ekonomike prorastovým faktorom. A ja by som chcel vyzvať našu vládu, aby sa nad tým zamyslela,“ povedal Palas.
      „Dopravnou situáciou v oblasti Svrčinovca a Čadce sa veľmi vážne zaoberáme. Minister dopravy o tejto veci rokoval počas piatkového summitu zástupcov ministerstiev dopravy siedmich krajín v poľskom Lancute. A konkrétne riešenia budú súčasťou pripravovanej stratégie rozvoja diaľníc a rýchlostných ciest na Slovensku,“ uviedol pre TASR vedúci tlačového oddelenia Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR Ľubomír Tuchscher.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona