Obyvatelia vyjadria nesúhlas s novými bytmi na Kolibe

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 13:37 • 2 min
Obyvatelia vyjadria nesúhlas s novými bytmi na Kolibe

BRATISLAVA - Verejne vyjadriť nesúhlas s výstavbou bytových domov a polyfunkčného objektu na bratislavskej Kolibe je hlavným cieľom dnešnej demonštrácie

slovakia

left justify in out

"Chceme vytvoriť živú reťaz okolo areálu filmových ateliérov a dať tým jasne najavo, že Koliba patrí nám všetkým, nielen nenásytným developerom," uviedol pre agentúru SITA predseda Občianskeho združenia (OZ) Za lepšiu Kolibu a novomestský poslanec Martin Vlačiky s tým, že v prvej etape výstavby v areáli filmových ateliérov plánujú postaviť tri štvorpodlažné bytové domy a jeden polyfunkčný objekt.

 

Obyvatelia Koliby môžu prísť vyjadriť svoj názor na tento projekt dnes o 17:00 pred vstup do areálu Filmových ateliérov Koliba na Brečtanovej ulici.


Ako ďalej pripomína Vlačiky, pre výstavbu majú vyrúbať 154 stromov a na Kolibu sa má prisťahovať 309 nových obyvateľov. V súčasnosti ich tu podľa predsedu OZ býva približne 2 200. V druhej a tretej etape výstavby chcú vybudovať ďalšie dva bytové domy a 47 rodinných domov. Vlačiky informuje, že tým pribudne 386 ďalších obyvateľov a s nimi aj množstvo áut. Výstavbu v areáli filmových štúdií na Kolibe plánuje spoločnosť Štúdio Koliba. "Projekt momentálne čaká na územné rozhodnutie mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. Minulý rok viacerí obyvatelia Koliby ako účastníci územného konania namietali nesúlad tohto projektu s územným plánom mesta Bratislava, tak to bolo vyše pol roka zastavené. Mesto nakoniec kladné záväzné stanovisko k výstavbe potvrdilo," pokračuje a dopĺňa, že zastaviť projekt tak môže len bratislavské Nové Mesto ako príslušný stavebný úrad.

 

Martin Vlačiky hovorí, že projekt bude mať negatívne dôsledky pre Kolibu a jej súčasných obyvateľov, novomestského starostu Rudolfa Kusého chcú preto požiadať, aby k nemu vydal záporné územného rozhodnutie. "Investor sa potom môže, samozrejme, odvolať na okresný úrad, ale očakávame aspoň dôslednejšie posúdenie všetkých dopadov na Kolibu a prípadné zmenšenie objemu zástavby, zmenu projektu, aby obyvateľom Koliby niečo aj priniesol, nielen zobral," ukončil novomestský poslanec.


Hovorca mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Marek Tettinger uviedol, že samospráva sa pri nových developerských projektoch snaží zapojiť obyvateľov do diskusie o projekte. "Pravidelne organizujeme verejné stretnutia, kde zavoláme zástupcu developera, aby projekt predstavil a v rámci možností, ktoré úradu dáva zákon, sa snažíme pripomienky ľudí akceptovať," zhrnul a poznamenal, že k projektu má mestská časť dve výhrady. "Najväčší problém tohto projektu vidíme v dopravnom napojení, pretože magistrátne ulice, Podkolibská a Jeséniova, sú na mnohých úsekoch rozbité a druhé spojenie cez Kramáre je tiež z hľadiska plynulosti dopravy problematické. Druhým problémom je, že investor nerieši sociálnu infraštruktúru. Je samozrejmé, že keď sa stavajú nové byty, pribudnú noví obyvatelia, ktorí budú potrebovať nové škôlky, miesto v škole či ihriská," objasnil. "Na Kolibe sme zrekonštruovali škôlku, pri škole ideme postaviť novú telocvičňu a nadstavbu, kde vzniknú nové učebne, tieto náklady však vo väčšine prípadov znáša samospráva," vysvetlil Tettinger.


Bratislavskí mestskí poslanci v novembri minulého roka požiadali primátora Iva Nesrovnala preveriť súlad záväzného stanoviska hlavného mesta SR Bratislavy s územným plánom. Kladné stanovisko k výstavbe vydalo mesto ešte pod vedením primátora Milana Ftáčnika.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona