Obyvatelia Veternej Poruby sa tešia z uzavretia skládky

NETKY.SK • 8 November 2014, 14:01 • 2 min
Obyvatelia Veternej Poruby sa tešia z uzavretia skládky

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Obyvatelia Veternej Poruby sa tešia z definitívneho uzavretia skládky, na ktorú sa dvadsať rokov vyvážal komunálny odpad z Liptovského Mikuláša.

slovakia

left justify in out

„Je to štyridsať rokov, keď tu začala vznikať divoká skládka. Okrem odpadov z veľkých mikulášskych fabrík sa tu vyvážalo všetko z celého okresu. To spôsobovalo neustále horenie a šíriaci sa zápach do okolia. Aj to je dôvod, prečo majú obyvatelia našej obce ku skládke dlhodobo negatívny postoj,“ povedal predseda Pozemkového spoločenstva Veterná Poruba Vladimír Šuchtár. „Kapacitne by sme si pod Veternou Porubou vystačili ešte aspoň ďalších päť rokov. Bohužiaľ, majitelia pozemkov boli vo svojom rozhodnutí neoblomní. Napriek tomu po celý čas boli medzi nami korektné vzťahy a som rád, že sa nám podarilo vec dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal primátor Liptovského Mikuláša Alexander.

 

V roku 1994 mikulášska radnica investovala vyše 4,7 milióna eur do preloženia pôvodného odpadu a vybudovania riadenej skládky. „Hrozilo, že sa skládka zosunie do potoka, ktorý odpad so znečistenými toxickými vodami odnesie do Váhu a Liptovskej Mary. Verím, že hoci je tu odpad stále uložený, ničoho podobného sa obávať nemusíme. Za ostatných dvadsať rokov sa nám podarilo vybudovať dielo v súlade s prísnymi európskymi predpismi,“ povedal Slafkovský a dodal, že nasledujúcich tridsať rokov je mesto povinné skládku odpadu monitorovať.

 

Mesto Liptovský Mikuláš bude najbližšie dva roky voziť komunálny odpad do Podturne, v katastri ktorej vlastní a prevádzkuje skládku mesto Liptovský Hrádok. „Cenovo bude odvoz a ukladanie odpadu v Podturni drahšie o necelé tri eurá. Kým pod Veternou Porubou sme ukladali odpad v cene 63,2 eura za tonu, po novom nás to bude stáť 66,16 eura za tonu. Zo všetkých variantov vyšiel tento ako finančne najúspornejší,“ povedal Slafkovský. Mestské zastupiteľstvá oboch miest sa v septembri dohodli na dvojročnej spolupráci. „Približne 19-tisíc ton odpadu, ktoré sa vyprodukujú v liptovskomikulášskom okrese, môžeme minimalizovať na polovicu, keď pôjdeme určitým nastaveným smerom. V rámci optimalizácie našej skládky sa tak dostaneme do objemov, ktoré sme schopní zvládnuť. Zmluva je pritom stále otvorená. Ako skládka môžeme vydržať aj ďalších dvadsať až tridsať rokov,“ povedal primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

 

Liptovský Mikuláš bude musieť odpad dôraznejšie separovať. Na skládku vo Veternej Porube sa z liptovskomikulášskych domácností totiž vyviezlo približne 11- až 12-tisíc ton odpadu ročne, skládka v Podturni ponúka voľnú ročnú kapacitu okolo 10 500 ton. „Ak si odmyslíme drevený a stavebný odpad, ktorý sme doteraz ukladali na našu skládku a budeme ho zhodnocovať, s touto kapacitou si vystačíme,“ povedal riaditeľ Verejnoprospešných služieb mesta Liptovský Mikuláš Jozef Klepáč a dodal, že k znižovaniu objemu komunálneho odpadu môžu výrazne pomôcť i samotné domácnosti, keď budú odpad čo najviac separovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies