Obyvatelia utekajú pred sopkou chrliacou lávu a popol

NETKY.SK • 15 Júl 2011, 15:25 • 2 min
Obyvatelia utekajú pred sopkou chrliacou lávu a popol

Obyvatelia utekajú pred sopkou chrliacou lávu a popol

slovakia

left justify in out

img

Vybuchujúca sopka Lokon na severe indonézskeho ostrova Sulawesi vyvolala dnes panický útek tisícov miestnych obyvateľov. Jedna žena pri úteku zomrela na srdcový záchvat, iné obete zatiaľ neboli hlásené.
      K prvej silnej erupcii sopky chrliacej lávu a popol došlo vo štvrtok večer, ďalšie dve nastali dnes krátko po polnoci.
      Žiarivá láva vytekajúca z ústia krátera spôsobila na západnom úbočí hory lesné požiare. Sopečná aktivita ostáva vysoká a odborníci očakávajú ďalšie výbuchy.
      Vojaci a polícia pomáhali s evakuáciou obyvateľov žijúcich na úbočiach vulkánu. Viac ako 6000 evakuovaných ľudí zaplnilo školy, kostoly a dočasné prístrešky. Úrady uviedli, že 27.000 ďalších ľudí, ktorí žijú v okruhu 3,5 kilometra od krátera, taktiež prepravia do bezpečnej vzdialenosti.
      O život následkom infarktu prišla 56-ročná žena.
      K predchádzajúcej veľkej erupcii sopky Lokon došlo v roku 1991, keď zahynul švajčiarsky výletník a tisíce dedinčanov utiekli zo svojich domovov.
      Lokon, vysoký 1750 metrov, patrí k približne 129 aktívnym sopkám v Indonézii, ktorá sa nachádza v takzvanom tichomorskom Ohnivom kruhu, čo je oblúk sopiek a zlomových línií obkolesujúci Tichomorskú panvu.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies