Obyvatelia Srí Lanky si volili prezidenta, účasť dosiahla najmenej 60 percent

NETKY.SK • 8 Január 2015, 12:23 • 2 min
Obyvatelia Srí Lanky si volili prezidenta, účasť dosiahla najmenej 60 percent

KOLOMBO - Srílanský prezident Mahinda Rádžapaksa (69) sa dnes v predčasných prezidentských voľbách usiloval o získanie mandátu na tretie funkčné obdobie a v predvolebnej kampani vyzval spoluobčanov, aby volili radšej "diabla, ktorého poznajú", ako "neznámeho anjela".

slovakia

left justify in out

Jeho vyzývateľom sa však spomedzi 18 ďalších kandidátov prekvapivo stal jeho bývalý minister zdravotníctva a spojenec Maithripala Sirisena (63), ktorý prešiel k opozícii. Dve hodiny pred zatvorením volebných stredísk dosiahla voličská účasť 60 percent, informovali volební predstavitelia. Aj na severe krajiny, kde žije tamilská menšina, bola vysoká voličská účasť napriek výbuchu granátu pri jednom z volebných stredísk a bomby, ktorá spôsobila zranenia dvom ľuďom.
      

Vo zvyšku krajiny neboli zaznamenané žiadne veľké incidenty. Na bezpečnosť 15 miliónov registrovaných voličov, ktorí mali k dispozícii vyše 12.000 volebných stredísk, dohliadalo 140.000 policajtov a vyše 25.000 volebných pozorovateľov, 70 z nich zo zahraničia. Hlasovanie sa skončilo o 16.00 h miestneho času (11.30 SEČ), prvé výsledky zverejnia po polnoci a konečné by mali byť známe v piatok na poludnie, uviedla agentúra DPA.
      

V minulých voľbách zvíťazil s veľkým náskokom Rádžapaksa, ťažiac z popularity z roku 2009, kedy srílanská armáda po 26 rokoch zničujúcej vojny porazila tamilských separatistov. Štátna televízia pripomenula pred terajším hlasovaním voličom Rádžapaksov triumf zábermi zo stredajšieho útoku islamských militantov v redakcii satirického týždenníka v Paríži, z ktorých bez akéhokoľvek prechodu prešla na starý záznam vojny na Srí Lanke. "Keď vidíme tieto snímky, pripomíname si minulý terorizmus na Srí Lanke," spomenul jeden hlásateľ.
      

Hoci podpora Rádžapaksu klesá, vypísal s dvojročným predstihom prezidentské voľby dúfajúc, že stabilne nejednotná opozícia preňho nenájde dôveryhodného vyzývateľa. To, že sa ním stal jeho bývalý spojenec "bol pre prezidenta šok", konštatoval jeden zo západných diplomatov. 
      

Na Srí Lanke neexistujú žiadne spoľahlivé predvolebné prieskumy, mnohí však dúfajú, že Sirisena bude mať prospech zo všeobecnej túžby po zmene po vyše desaťročnom vládnutí Rádžapaksu.  Ekonomika krajiny vzrastá a mnohí voliči, predovšetkým etnickí sinhálski budhisti, ktorí tvoria 70 percent populácie, veria, že súčasný prezident je pre nich zárukou stúpajúcej životnej úrovne, napísala tlačová agentúra Reuters. Viacerí voliči sa však sťažujú na vysoké životné náklady, rozšírenú korupciu a autoritársky štýl vlády koncentrovaný v rukách prezidentovej rodiny. V zahraničnej politike sa súčasný prezident obrátil chrbtom susednej Indii a do sporu sa dostal aj so Západom, ktorý požaduje medzinárodné vyšetrovanie možných vojnových zločinov vo vojne s tamilskými separatistami a kritizuje porušovanie ľudských práv. Namiesto toho si za strategického a investičného partnera zvolil Čínu.
      

Sirisena, ktorý by v prípade zvolenia stál na čele rozdrobenej koalície etnických náboženských, marxistických a stredopravých strán, sa zaviazal zrušiť výkonné právomoci prezidenta, ktoré dali Rádžapaksovi bezprecedentnú moc a usporiadať do 100 dní nové parlamentné voľby. Zakročiť chce aj proti korupcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies