Obyvatelia si SNP pripomenuli výstupom k partizánskemu bunkru

NETKY.SK • 30 August 2015, 09:08 • 2 min
Obyvatelia si SNP pripomenuli výstupom k partizánskemu bunkru

MALINOVÁ - Obyvatelia hornonitrianskej obce Malinová si 71. výročie Slovenského národného povstania pripomenuli tradičným výstupom na obnovený partizánsky bunker v Strážovských vrchoch.

slovakia

left justify in out

Po potlačení povstania sa v ňom prechodne ukrývali aj celé rodiny a členovia partizánskeho oddielu Ernsta Thälmanna, ktorý ako jeden z mála partizánskych zoskupení na Slovensku z veľkej časti pozostával z protifašisticky zmýšľajúcich občanov nemeckej národnosti. Boli to predovšetkým občania Malinovej a okolitých, takisto nemeckých obcí. Jej veliteľom bol Malinovčan Július Elischer.

 

„V Malinovej, ktorá sa pred vojnou volala Cach, žili v prevažnej miere karpatskí Nemci. Až 70 z nich sa aktívne zapojilo do protifašistického odboja a SNP. Ďalších asi 40 občanov sa pridalo k odboju ako dobrovoľníci,“ uviedol predseda miestnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Peter Benko. Pripomenul, že 24 Malinovčanov nechalo v boji svoje životy. Na ich pamiatku stojí uprostred obce pamätník. V predvečer osláv k nemu položili potomkovia partizánov a predstavitelia obce na čele so starostkou Máriou Luprichovou vence a kvety.

 

Potom sa stovky obyvateľov stretli na miestnom futbalovom ihrisku, kde slávnostne zapálili tradičnú partizánsku vatru. Podujatie malo ako každý rok aj spoločenský charakter. Účastníci, medzi ktorými boli už aj vnuci a pravnuci partizánov, si spoločne posedeli pri hudbe a občerstvení.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies