Obyvatelia Linčianskej v Trnave sa boja, čo bude z hotela Trnavan

NETKY.SK • 18 Január 2015, 12:31 • 2 min
Obyvatelia Linčianskej v Trnave sa boja, čo bude z hotela Trnavan

TRNAVA - Obyvateľov trnavského sídliska Linčianska trápi obava z možného prílivu nových neprispôsobivých obyvateľov do ich lokality.

slovakia

left justify in out

Mohlo by sa tak podľa nich stať po plánovanej rekonštrukcii ubytovne Trnavan, ktorú chce investične zveľadiť správca konkurznej podstaty úpadcu Trnavské automobilové závody (TAZ), štátny podnik v likvidácii. Obrátili sa na neho listom, ktorý však zostal bez odpovede.
      

Ľudia z Linčianskej majú desaťročia trvajúce skúsenosti s neprispôsobivými občanmi, ktorých práve na toto sídlisko mesto sústreďovalo. Po zmene režimu sa situácia začala zlepšovať, radnica má stále snahu skvalitňovať životné prostredie na Linčianskej, postupne sa počet problémových obyvateľov znižoval. Pred časom však majiteľka ubytovne Domov, ktorá so sídliskom bezprostredne susedí rovnako ako Trnavan, vytvorila prostredie na ubytovanie práve takýchto nájomníkov. A obyvatelia Linčianskej sú znepokojení, že rovnaký osud asi čaká aj tento bývalý hotel pre zamestnancov a učňov zaniknutej automobilky. Správca konkurznej podstaty Pavol Korytár totiž podal v septembri minulého roka na mestský stavebný úrad žiadosť o zmenu funkcie objektu Trnavan po rekonštrukcii na bytový dom s polyfunkciou.
      

V danej súvislosti sa na neho obrátil listom výbor občanov mestskej časti Trnava-juh, aby okolnosti vysvetlil, prípadne vyvrátil ich obavy. Odpovede sa doteraz 209 podpísaných rodín sídliska nedočkalo. Ako píšu, ďalšie rozšírenie tejto skupiny spoluobčanov uprostred sídliska je pre nich nočnou morou a znamenalo by významné zníženie kvality bývania i úplnú devalváciu hodnoty ich nehnuteľností. Uvádzajú, že majú vedomosť o zámere rozšírenia aktivít „tiežpodnikateľov“, ktorí objavili v ubytovaní tejto sociálnej skupiny nové možnosti pre veľmi výnosné zisky. List, ktorý inicioval poslanec mestského zastupiteľstva Rastislav Mráz, obsahoval aj otázku, prečo správca namiesto povinnosti speňaženia nehnuteľnosti za účelom uspokojenia veriteľov plánuje túto investične zveľadiť a tiež, z akých zdrojov pochádzajú prostriedky, ktoré sa majú vynaložiť. Niektorí zástupcovia obyvateľov požiadali stavebný úrad o priznanie postavenia účastníkov konania v stavebnom konaní. Rozhodujú sa aj, či podajú podnet na súd, aby preveril opodstatnenosť vynaložených finančných prostriedkov v súlade s právami veriteľov, a na prokuratúru. Nehnuteľnosť, ako sa v liste uvádza, je zaťažená troma samostatnými súdnymi spormi.
      

Stavebný úrad vyzval ešte v októbri Korytára, aby doplnil k svojej žiadosti aj preukázanie vlastníctva alebo iného práva k pozemku. Správca konkurznej podstaty tak neurobil, preto mesto 8. januára konanie zastavilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona