Obyvatelia krajiny môžu zdvihnúť pohárik aj "za vodku"

NETKY.SK • 31 Január 2012, 11:56 • 2 min
Obyvatelia krajiny môžu zdvihnúť pohárik aj "za vodku"

Obyvatelia krajiny môžu zdvihnúť pohárik aj "za vodku"

slovakia

left justify in out

img

Už za vlády cára Petra I. si obyvatelia Rusi nápoj z pšenice, raže či jačmeňa, známy dodnes pod názvom vodka, obľúbili. Ani jedno stolovanie nemohlo byť bez vodky, konštatuje pri príležitosti dnešného Dňa zrodu ruskej vodky televízna stanica Pervyj kanal na svojej internetovej stránke.
      Cár Peter I. zaviedol aj pojem "trestný pohárik". Išlo o zvláštny pohár s objemom 1,5 litra. Každý, kto neprišiel načas, dostal "trestný pohárik" a jeho obsah, vodku, musel vypiť na ex. Televízna stanica dodáva, že vodka vtedy mala 20 stupňov.
      Informačná Agentúra Európsko-Ázijské správy zaznamenala, že v Jekaterinburgu pri príležitosti Dňa zrodu ruskej vodky zorganizovali v kultúrnom stredisku v dňoch 27.-29. januára výstavu s hlavnou témou - vodka. Miestnej umelkyni sa za 15 rokov podarilo zozbierať unikátnu kolekciu. Oľga Krig-Chilová zozbierala štamprlíky, poháriky, ale aj flakóniky a fľaštičky rôznych tvarov. Zberateľku najviac zaujímajú nádobky v podobe zvierat alebo rozprávkových bytostí. Okrem tejto zbierky v kultúrnom stredisku inštalovali aj expozíciu unikátnych publikácií o vodke.
      Ruskí občania majú dnes dôvod navyše, aby zdvihli pohárik s vodkou. Práve na 31. januára pripadá Deň zrodu ruskej vodky. Chemik Dmitrij Ivanovič Mendelejev (1834-1907) totiž 31. januára 1865 vo vtedajšom Peterburgu obhájil doktorskú dizertáciu "O spájaní liehu s vodou".
      Niektorí odborníci predpokladajú, že práve táto Mendelejevova práca sa stala základom pre klasický ruský 40-percentný nápoj.
      V roku 1864 sa chemik, autor Periodickej sústavy prvkov, stal predsedom osobitnej komisie poverenej vypracovaním receptúry a technológie na ruskú vodku.
      Samotný Mendelejev považoval za ideálnu silu vodky - 38 percent. Len preto, aby sa ľahšie vypočítavala daň za alkohol, úradné miesta zaokrúhlili vodku na 40-percentnú. Inak, tradične na ruskom území sa vyrábali rôzne druhy vodky: 38-, 45- i 56-percentné. Dmitrij Mendelejev zastával názor, že človeku stačí "150 gramov" vodky. 
      Ruská vláda v júli 2010 nezvýšila daň z predaja vodky s odôvodnením, že by to malo viacero negatívnych vplyvov, napríklad, aj zvýšenie ilegálnej výroby alkoholu, čo by sa pravdepodobne odrazilo na zdraví obyvateľstva. Niektorí politickí pozorovatelia však dali rozhodnutie vlády do súvislosti s prezidentskými voľbami v tomto roku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies