Obyvatelia Kolumbie hlásia po troch týždňoch protestov nedostatok paliva i potravín

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 07:00 • 2 min
Obyvatelia Kolumbie hlásia po troch týždňoch protestov nedostatok paliva i potravín

Po troch týždňoch protivládnych protestov v Kolumbii hlásia obyvatelia tretieho najväčšieho mesta Cali problémy dostať sa k benzínu a tiež k niektorým potravinám.

slovakia

left justify in out

Protesty v Kolumbii, ktoré v stredu vstúpili do tretieho týždňa, pôvodne vypukli proti, už medzičasom odloženej, daňovej reforme. Protestujúci však neskôr pridali ďalšie požiadavky, ako zrušenie školného na univerzitách, zavedenie univerzálneho základného príjmu, rozpustenie poriadkových jednotiek polície a zvýšenie bezpečnosti ľudskoprávnych a domorodých aktivistov.

 

img

 

Protestujúci zablokovali niektoré z hlavných prístupových ciest do Cali a vážne tak narušili zásobovanie. V meste sa odohrali niektoré z najhorších stretov medzi protestujúcimi a bezpečnostnými silami. Zahynulo minimálne 42 ľudí.

 


Potraviny a lieky sa síce už do mesta dostávajú vďaka minulotýždňovému vytvoreniu viacerých „humanitárnych koridorov", no situácia je naďalej vážna. Demonštrácie počas posledných dvoch dní v Cali boli masívne, ale pokojné a pestré. Zahŕňali tance, hudbu a umelecké pocty tým, ktorí zomreli alebo boli zranení pri predchádzajúcich protestoch. V uliciach nevidno veľa policajtov.

 

Správy o policajnom násilí však naďalej prichádzajú z iných častí krajiny. V Popayáne, sa v stredu pri zrážkach s bezpečnostnými silami zranili desiatky civilistov. Každodenný život ovplyvnili blokády a nedostatok benzínu. Ak by obyvatelia potrebovali inštalatéra alebo niekoho, kto by opravil pripojenie k internetu, zrejme budú musieť počkať niekoľko dní alebo dokonca týždňov. Väčšina obchodov je zatvroená a ich dvere sú postriekané protivládnymi grafitmi.

 

img


Starosta Cali Jorge Iván Ospina skonštatoval, že je životne dôležité, aby sa do mesta dostali zásoby bez akýchkoľvek zdržaní. „Niektoré zásoby alebo obmedzené zásoby nie sú dostatočné," poznamenal na margo dohody s protestujúcimi, ktorí blokujú cesty, že nechajú prejsť niektoré nákladné autá. Mesto podľa neho závisí od dodávok potravín zo susedných regiónov. Obchodníci na jednom trhu uviedli, že bol nedostatok zemiakov, zatiaľ čo na inom trhu uviedli, že dostali dodávku, ale za cenu o 30% vyššiu ako obvykle.

 

img

.

Kolumbijský prezident Iván Duque sa v pondelok stretol s členmi zastrešujúcej skupiny Národného štrajkového výboru, ktorá organizuje niektoré protesty, nepodarilo sa im však dosiahnuť dohodu. Uviedol, že jeho vláda je ochotná rokovať za okrúhlym stolom s Národným štrajkovým výborom s cieľom rokovať o ukončení protestov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Tisíce Čechov demonštrovali proti prezidentovi Milošovi Zemanovi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies