Obyvatelia hornej Oravy sa obávajú dopravného kolapsu, poškodený je ďalší most

NETKY.SK • 25 Január 2017, 12:45 • 2 min
Obyvatelia hornej Oravy sa obávajú dopravného kolapsu, poškodený je ďalší most

NIŽNÁ - Obyvatelia hornej Oravy sa obávajú ďalšieho kolapsu dopravy. Po tom, čo v roku 2015 úplne znemožnilo premávku po frekventovanej hlavnej ceste I/59 nevyhnutné uzavretie vážne poškodeného mosta v Podbieli, hrozí v súčasnosti rovnaká situácia v susednej Nižnej. Na nevyhovujúci stav mosta ponad rieku Oravu upozorňujú tabule, vodičom odporúčajú dodržiavať určené minimálne vzdialenosti medzi vozidlami.

slovakia

left justify in out

"Keby sa rovnaká situácia udiala aj u nás, bola by to katastrofa. Podbiel sa dal s ťažkosťami obísť, tento úsek sa obísť nedá. Vodiči by navyše museli urobiť okolo 50 kilometrov. Obyvatelia by zažili traumatizujúce dni, pretože život v obci by bol úplne ochromený. Správca vie, že môže nastať kolaps dopravy a robí všetko preto, aby bol ten most čo najmenej zaťažený," povedal pre TASR starosta Nižnej Jaroslav Rosina. Tiež vyjadril obavu, ako zareaguje mostná konštrukcia na zmenu počasia a jarné oteplenie.

 

Slovenská správa ciest (SSC) rokovala o postupe prípravy rekonštrukcie mosta v Nižnej so zástupcami Žilinskej univerzity a s projektantom. Kým sa práce nezačnú, prijala SSC opatrenia, ktorými chce zabezpečiť, aby sa súčasný technický stav mostnej konštrukcie nezhoršoval. Týmto opatrením je aj osadenie dopravnej značky. "Výsledok diagnostiky ako aj statického prepočtu potvrdil nevyhovujúci stav nosnej konštrukcie," uviedla hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová s tým, že klasifikácia mosta sa zmenila z piateho stupňa na siedmy, teda havarijný.

 

Veľký význam čo najskoršej rekonštrukcie zdôraznil aj splnomocnenec vlády SR pre rýchlostné cesty Igor Janckulík. "Čím skôr sa pristúpi k oprave, tým menej bude stáť. Ak ten most necháme zájsť do takého stavu, v akom bol ten v Podbieli, vyžiada si to veľmi veľké finančné prostriedky. Rovnako to veľmi skomplikuje dopravu v regióne," skonštatoval. SSC takisto pripúšťa, že ku komplexným rekonštrukčným opatreniam treba pristúpiť v čo najkratšom čase.

 

Poškodený most minimálne raz do týždňa kontrolujú odborníci. Podľa Hromcovej sa jeho stav k dnešnému dňu nezhoršil. V týchto dňoch správca čaká na projektovú dokumentáciu od dodávateľa. Hotová má byť do konca marca. "Riešiť bude celkovú prestavbu mostného objektu s vylúčením premávky, ktorá bude presmerovaná do provizórneho premostenia. To je súčasťou projektovej dokumentácie," dodala hovorkyňa SSC.

 

Podbielsky most na ceste I/59 úplne uzatvorili v septembri 2015 po tom, ako SSC na základe obhliadky statika zistila, že je v havarijnom stave. Následne na pôvodnom moste vybudovali malú mostnú konštrukciu, ktorá slúžila do 14. decembra 2015. Od nasledujúceho dňa spustili premávku na náhradnom mostnom premostení, ktoré slúžilo pre osobné aj nákladné motorové vozidlá. Traumatizujúcu situáciu miestnych obyvateľov ukončilo v júli 2016 po desiatich mesiacoch otvorenie zrekonštruovaného mosta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona