Obyvatelia Horlivky a okolitých obcí hromadne opúšťajú svoje domovy, každý piaty Ukrajinec pôjde do armády

NETKY.SK • 23 Január 2015, 12:28 • 2 min
Obyvatelia Horlivky a okolitých obcí hromadne opúšťajú svoje domovy, každý piaty Ukrajinec pôjde do armády

KYJEV - V súvislosti s intenzívnym ostreľovaním pozícií ukrajinskej armády zo strany proruských síl obyvatelia východoukrajinskej Horlivky a okolitých obcí hromadne opúšťajú svoje domovy, informovali dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka.

slovakia

left justify in out

Tymčuk tvrdí, že v bojoch utrpeli separatisti veľké straty a majú aj mnoho ranených, ktorých previezli do nemocnice v Horlivke, ťažšie zranení sú v spádovej nemocnici v obci Nikitivka. 

 

 

 

 

Situácia v Donbase sa upokojila po 9. decembri, keď sa obe strany dohodli na "režime ticha", ktorý sprevádzalo zníženie intenzity bojov. Koncom minulého týždňa sa však boje obnovili, pričom sa sústredili najmä v oblasti letiska v Donecku, kde prebiehali prudké boje.

 

 

 

 

Hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin v noci nadnes bilancoval, že celkovo ukrajinská armáda v oblasti doneckého letiska prišla o 597 vojakov. Ozbrojené sily DĽR podľa neho zničili 49 tankov a 47 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov. Celkový počet zranených ukrajinských vojakov presiahol 1500, dodal Basurin. O veľkých stratách na strane protivníka hovorí však aj ukrajinská strana.

 

Jeden z najzávažnejších incidentov, ktoré sprevádzajú obnovenie bojov v Donbase, sa odohral vo štvrtok, keď zásah dostala trolejbusovú zastávku v relatívne pokojnej časti Donecka. O život prišlo osem ľudí a ďalších 13 ich bolo zranených.

 

 

 

 

Podľa osobitnej monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá incident prešetruje, sa útočilo pravdepodobne z mínometov alebo delostreleckých zbraní. Útočníci podľa záverov OBSE strieľali zo severozápadu, uvádza sa to v predbežnej správe, ktorú agentúra Ukrinform zverejnila v noci nadnes.

 

Situácia v oblasti letiska v Donecku, ktoré bolo v posledných dňoch dejiskom prudkých bojov, bola dnes mimoriadne pokojná,  napísal vo svojom mikroblogu poradca ukrajinského prezidenta Jurij Biriukov. 

 

Ukrajinské agentúry však medzičasom informovali, že do oblasti obce Makijivka sa presunula jednotka vybavená raketometmi Smerč, ktorej úlohou je podľa všetkého podpora jednotiek útočiacich v smere na Doneck, kam sa v posledných hodinách presunuli aj ďalšie posily. 

 

Veľmi intenzívnu delostreleckú paľbu dnes hlásia aj z okolia Debaľceva. Podľa miestnych obyvateľov tam pôsobia ruské jednotky taktického určenia za podpory miestnych "teroristov".

 

Podľa ukrajinských agentúr odvolávajúcich sa na analytika Tymčuka sa vládnym silám podarilo vyradiť z bojov niekoľko desiatok kusov ťažkej bojovej techniky.

 

 

V oblasti mesta Alčevsk však zaregistrovali ďalší prísun ruskej bojovej techniky a vojakov. Ide o najmenej desať tankov a 15 bojových vozidiel.

 

Ukrajinský generálny prokurátor Vitalij Jarema sa dnes v rozhovore pre ukrajinské médiá vyjadril, že napriek vyostrenej situácii v Donbase nenastal čas, aby Ukrajina vyhlásila stanné právo a všeobecnú mobilizáciu. Jarema si myslí, že ešte neboli využité všetky diplomatické možnosti na urovnanie konfliktu.

 

V súvislosti s vyhlásením čiastočnej mobilizácie na Ukrajine dnes ruský denník Vesti informoval, že povolávací rozkaz na Ukrajine dostáva každý piaty muž. 

 

"Nie je jasné, kto vlastne bude pracovať," poznamenal denník s tým, že mobilizácia môže spôsobiť firmám veľké problémy. Osobitným prípadom sú učitelia stredných, ale najmä vysokých škôl, kde odvodové komisie budú brať do úvahy ich dôležitosť pre štát. 

 

Vesti upozornili, že na rozdiel od nedávnych vĺn mobilizácie tentoraz sa hlási oveľa menej dobrovoľníkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies