Obyvatelia Hamburgu bojujú proti vandalom náterom, ktorý odráža moč

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 19:23 • 2 min
Obyvatelia Hamburgu bojujú proti vandalom náterom, ktorý odráža moč

BERLÍN - Obyvatelia vychýrenej štvrte St. Pauli v Hamburgu našli spôsob, ako bojovať proti návštevníkom nočných klubov, ktorí nekontrolovane močia na steny verejných budov. Vyriešiť ich problém má nový, technologicky vyspelý náter, ktorý odráža moč späť na svojho pôvodcu.

slovakia

left justify in out

Záujmová skupina v hamburskej štvrti St. Pauli aplikovala na steny budov špeciálny vodovzdorný náter, používaný aj pri stavbe lodí.
     

"Natieranie stien vyšle jasnú správu previnilcom o tom, že ich 'divoké' močenie nie je vítané," uviedla pre Reuters šéfka skupiny Julia Staronová.
     

Nespokojní obyvatelia štvrte natreli ochranným náterom aj dva domy v rušnej oblasti s nočnými klubmi, aby odradili "wildpinklerov", ako Nemci slangovo označujú nedisciplinovaných ľudí, ktorí močia na verejných priestranstvách.
     

Vo videu zverejnenom na YouTube, ktoré si od 2. marca pozrelo vyše 210.000 ľudí, šéfka aktivistov umiestňuje na steny oznamy v nemeckom jazyku s nápisom "Hier nicht pinkeln! Wir pinkeln zurück" (Tu nemočiť. My močíme späť!)

 


     

Myšlienka skupiny nespokojných obyvateľov štvrte St. Pauli má však jeden háčik - špeciálny vodovzdorný náter je drahý. Natrieť plochu šesť metrov štvorcových vyjde na 500 eur. Aktivisti napriek tomu tvrdia, že nápad stál za to a už teraz zaznamenali pozitívne zmeny na čerstvo ošetrených stenách. 
     

"Keď porovnáte prácu zahŕňajúcu každodenné odstraňovanie špiny a ten príšerný zápach, ako aj všetky ostatné škody, rozhodne to stojí za to," dodala Staronová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies