Obyvatelia Haiti žiadajú o pomoc Rusko, pália zástavy USA

NETKY.SK • 18 Február 2019, 09:58 • 2 min
Obyvatelia Haiti žiadajú o pomoc Rusko, pália zástavy USA

Demonštranti v Port-au-Prince (hlavné mesto Haiti) odmietajú spojenectvo s USA a v súvislosti s pomocou pri riešení krízy sa obrátili na Rusko, Čínu a Venezuelu.

slovakia

left justify in out

Masové protesty sa na Haiti konajú už od 7. februára. Ľudia požadujú odstúpenie súčasného prezidenta Zhovenela Moiza a obviňujú ho z neschopnosti poskytnúť občanom krajiny to najpotrebnejšie. „Chceme vyhlásiť prerušenie všetkých vzťahov so Spojenými štátmi, máme dosť americkej okupácie, takto to už nemôže pokračovať“, povedal vodca protestujúcich Bronson. Dodal, že Haiťania žiadajú, aby do situácie zasiahlo Rusko, Čina a Venezuela. „Nech vidia, v akej chudobe žijeme“, povedal.

 

img

 

Demonštranti vyhlásili prezidenta Haiti Moiza a bývalého šéfa štátu Martelliho za „prisluhovačov Washingtonu“ a spálili americkú vlajku. Pritom skandovali: „Preč Američania! Nech žije Putin!“. Polícia musela na rozptýlenie demonštrantov použiť silu.

 

Počas nepokojov bolo podľa dostupných informácii zabitých 7 ľudí, niekoľko desiatok bolo zranených. Medzi nimi je aj mladý muž, ktorý bol políciou zastrelený pár metrov od prezidentského paláca. Napriek tomu, Moiz vyhlásil, že neopustí svoj post.

 

img

 

Nedávno pritom poradca pre národnú bezpečnosť USA, John Bolton, hovoril s haitským ministrom zahraničných vecí Boccidom Edmondom o „pokračujúcej podpore“ a „nerozlučiteľnom priateľstve“ s republikou. Taktiež vyzval „všetkých haitských politikov“, aby rešpektovali svoju demokraciu a „ukončili politické násilie“.

 

V októbri minulého roka sa odohral pokus o atentát na prezidenta Moiza. Hlava štátu však nebola zranená, do rany sa postavila jeho ochranka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies