Obyvatelia Gabčíkova nemajú o migrantoch dostatok informácií, ministerstvo s nimi vraj nekomunikuje

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 12:29 • 2 min
Obyvatelia Gabčíkova nemajú o migrantoch dostatok informácií, ministerstvo s nimi vraj nekomunikuje

BRATISLAVA - Obec Gabčíkovo, kde bude v nedeľu 2. augusta miestne referendum týkajúce sa migrantov, nemá dostatočné informácie o podmienkach zriadenia dočasného tábora pre žiadateľov o azyl.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla právnička z Ligy za ľudské práva Barbora Meššová, ministerstvo vnútra s ľuďmi o podrobnostiach zriadenia azylového zariadenia oficiálne nekomunikovalo, akoby sa ich zvolené riešenie ani netýkalo. "Nepoznajú ani len obsah zmluvy podpísanej medzi slovenským a rakúskym ministerstvom vnútra. Jediné informácie majú obyvatelia aj predstavitelia obce iba z médií," poznamenala.


Ako Meššová pokračovala, riaditeľ Migračného úradu ministerstva vnútra Bernard Priecel ich ako zástupcov občianskej spoločnosti vyzval, aby viac komunikovali s verejnosťou v Gabčíkove o referende a jej odmietavých postojoch. "Vychádzajúc z toho, že verejnosti sa viac dostávajú do povedomia negatívne stránky migrácie a utečeneckej problematiky, ponúkli sme starostovi Gabčíkova aj spoluprácu pri komunikácii s verejnosťou, komunikácii pozitívnych stránok migrácie a pri búraní mýtov o utečencoch," vysvetlila. Práve na základe komunikácie s obecným úradom Liga za ľudské práva zistila, že obec nemá dostatok informácií.


"Nedostatočné informovanie a komunikáciu ako aj nezapojenie obyvateľov Gabčíkova do hľadania optimálneho riešenia považujeme za nešťastné," upozornila právnička ligy Barbora Meššová. Ministerstvo vnútra by nemalo podľa nej podceňovať spôsob, akým s verejnosťou o prijímaní utečencov komunikuje. Nezáujem o obyvateľov Gabčíkova považuje liga za jeden z ďalších nezvládnutých krokov rezortu vnútra v tejto oblasti. Ignorovanie obyvateľov, ktorých sa riešenie priamo dotýka, podporuje vo verejnosti negatívne, ba priam odmietavé nálady a podľa mimovládky aj podstatne prispelo k iniciatíve obyvateľov, ktorá vyvrcholí v nedeľu hlasovaním v miestnom referende.


Podľa Ligy za ľudské práva je pochopiteľné, že obyvatelia sa obávajú, pretože nevedia, čo bude realizácia konkrétneho opatrenia vlády pre ich každodenný život znamenať. Na druhej strane majú dlhoročnú skúsenosť s prítomnosťou žiadateľov o azyl na území svojej obce, pripomenula Meššová s tým, že drvivá väčšina utečencov bola bezproblémová a spolužitie mnohých národností na území jednej obce bolo unikátnym príkladom.

 

"Poznáme mnohých úspešných utečencov, ktorí prešli pobytom v tábore v Gabčíkove, uspeli na Slovensku, ostali tu a sú integrovaní, šťastní a vďační za šancu, ktorú im poskytli obyvatelia Slovenska, vrátane obyvateľov Gabčíkova. Neexistuje dôvod sa domnievať, že by títo utečenci, respektíve žiadatelia o azyl, ktorí majú prísť dočasne z Rakúska, boli iní ako tí, ktorí ubytovaním v azylovom tábore v Gabčíkove prešli v minulosti," vysvetlila pre agentúru SITA.


Referendová otázka, tak ako je položená, sa týka v prvom rade práva na súkromné vlastníctvo a spôsobu jeho realizácie vlastníkom, Slovenskou technickou univerzitou, pripomenula Barbora Meššová. "Do vlastníckeho práva môžu tretie osoby alebo štátne orgány zasahovať len výnimočne, ak ide o ochranu verejného záujmu alebo o ohrozenie práv iných. Referendum sa pri takto formulovanej otázke usiluje o obmedzenie vlastníka v spôsobe nakladania so svojou nehnuteľnosťou v súlade s názorom verejnosti vyjadreným v referende, a teda názorom, ktorý podporuje alebo odmieta prijatie utečencov," priblížila.

 

Keby sa referendum podľa nej priamo pýtalo obyvateľov, či súhlasia s prijatím utečencov na našom území, išlo by jednoznačne o referendum zasahujúce do základných práv a slobôd, ktoré utečencom priznáva medzinárodné právo. Právnička tvrdí, že v prípade úspechu plebiscitu by jeho výsledkom bola formulácia verejného záujmu, ktorého podstatou je odmietnutie žiadateľov o azyl, resp. utečencov, a pre ktorý je potrebné vlastníka obmedziť v realizácii jeho práva.

 

"Takéto definovanie verejného záujmu, aj keď pochádzajúce z referenda, nemožno chápať ako nesúvisiace s ochranou ľudských práv, a preto by bolo v rozpore s Ústavou SR," dodala na záver. Referendum bude v obci Gabčíkovo v nedeľu 2. augusta od 7:00 do 19:00. Výsledky starosta Iván Fenes odhadol na 21:00, zverejnia ich na internete. V zozname oprávnených voličov je zapísaných 4 300 ľudí, ktorí budú odpovedať na otázku "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?" Obyvatelia Gabčíkova chcú v referende dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť.


Ako pre agentúru SITA uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, miestne referendum v obci je samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej rezort nie je oprávnený zasahovať a nemá ani povinnosť sa jeho výsledkami riadiť. V tomto prípade pôjde podľa rezortu o dočasné, niekoľkomesačné ubytovanie ľudí, ktorí sú v azylovom procese v Rakúsku a po jeho ukončení pôjdu späť. Minister vnútra Robert Kaliňák podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou-Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku.

 

Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Kaliňák však pripomenul, že referendum by sa týkalo ľudských práv, a to naša ústava vylučuje. Takisto si nemyslí, že by azylanti mohli v Gabčíkove spôsobiť problémy. "Oni sami sú motivovaní dodržiavať zákony. Ak by čokoľvek vyviedli, nedostanú v Rakúsku azyl,“ uviedol šéf vnútra a dodal, že ak by porušili zákony, Slovensko by ich vrátilo do Rakúska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies