Obyvatelia Fergusonu dúfajú v pokoj počas Dňa vďakyvzdania

NETKY.SK • 27 November 2014, 11:56 • 2 min
Obyvatelia Fergusonu dúfajú v pokoj počas Dňa vďakyvzdania

FERGUSON - Polícia amerického okresu St.Louis oznámila, že 20-ročný mladík, ktorého mŕtve telo sa našlo ešte v utorok v aute na predmestí Ferguson po vypuknutí výtržností, bolo úmyselne podpálené. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Polícia v stredu identifikovala obeť ako Deandreho Joshuu. Jeho smrť vyšetrujú ako vraždu, ale polícia neuviedla, či súvisí s násilnosťami, ktoré vypukli po oznámení veľkej poroty, že neobžaluje belošského policajta Darrena Wilsona z Fergusonu za zastrelenie neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna.

 

Joshuovo telo sa našlo v utorok ráno 25. novembra za volantom pontiacu z roku 2004 neďaleko obytného komplexu, kde zastrelili Browna. Joshua mal ťažké popáleniny a pitva ukázala, že bol raz strelený do hlavy.

 

Ulice Fergusonu boli v noci na dnes miestneho času zväčša už pokojné, pričom predmestie zažilo pred tým dve noci rasovo motivovaných nepokojov, vyvolaných rozhodnutím veľkej poroty. Chladné počasie očividne utlmilo protesty vo Fergusone aj v iných častiach Spojených štátov a navyše, krajina sa pripravovala na dnešný Deň vďakyvzdania, napísala agentúra Reuters.

 

Jedno z najväčších protestných zhromaždení sa predsa len uskutočnilo v kalifornskom Los Angeles, kde niekoľko stoviek ľudí pochodovalo cez centrum a skandovalo "Žiadna spravodlivosť, žiadny pokoj".

 

Demonštrácie zo solidarity sa rozšírili dokonca aj do britskej metropoly Londýn. Americká spravodajská televízia CNN odtiaľ odvysielala zábery mladých ľudí, ktorí prúdili pešou zónou a v rukách držali transparent s nápisom "Na životoch černochov záleží". 

 

Obyvatelia Fergusonu, ktorých je 21.000, sa dnes už snažili vrátiť k normálnemu životu. Majitelia podnikov zatĺkali rozbité okná drevenými doskami a odpratávali trosky po nepokojoch.

 

V stredu sa v New Yorku Brownovi rodičia pridali k rodinám dvoch ďalších černochov, ktorí boli nezbrojení, keď zahynuli rukou policajtov. Rodiny sa držali za ruky s lídrom obhajcov ľudských práv Alom Sharptonom a modlili sa za spravodlivosť v Sharptonovej organizácii National Action Network so sídlom v newyorskej štvrti Harlem.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies