Obyvatelia Cypru si volia prezidenta, druhé kolo možno nebude

NETKY.SK • 19 Február 2013, 10:23 • 2 min
Obyvatelia Cypru si volia prezidenta, druhé kolo možno nebude

NIKÓZIA - Obyvatelia Cypru sa mali dnes možnosť zúčastniť na voľbe prezidenta, ktorý bude musieť pre krajinu vyjednať finančnú záchranu pred štátnym bankrotom. Ten má potenciál opäť rozpútať v eurozóne finančnú krízu, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že na voľbách sa zúčastní asi pol milióna voličov. Výsledky by mali byť známe okolo 18:30. Najhoršia ekonomická kríza za ostatné štyri desaťročia v tohtoročných voľbách zatlačila do úzadia otázku rozdelenia ostrova.

Prieskumy ukázali, že konzervatívny kandidát Nikos Anastasiades má pred svojim najbližším súperom, ľavicovým kandidátom Stavrosom Malasom, dostatočný náskok na to, aby sa možno vyhol druhému kolu volieb, napísala Reuters.

Anastasiades sľúbil, že sa pokúsi v krátkom čase dosiahnuť dohodu s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o pláne finančnej pomoci. Záležitosť však nie je jednoduchá, pretože akýkoľvek spôsob riešenia krízy - od reštrukturalizácie dlhu, až po presunutie strát na banky - by mohol zaviesť precedens pre ďalšie problémové krajiny a narušiť krehkú dôveru finančných trhov. 

Obavy, že ostrov svoj dlh nikdy nesplatí, ako aj nedôvera, najmä Nemecka, v sľuby cyperskej vlády bojovať proti praniu špinavých peňazí a silné väzby na Rusko môžu rozhovory naďalej komplikovať. Tie sa vlečú už osem mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies