Obyvatelia Aleppa čakajú v neistom prímerí na evakuáciu

NETKY.SK • 15 December 2016, 08:10 • 2 min
Obyvatelia Aleppa čakajú v neistom prímerí na evakuáciu

ISTANBUL - Obyvatelia povstalcami ovládanej časti vo východnom Aleppe dnes dúfajú, že neistá dohoda o prímerí vydrží a umožní civilistom aj zraneným odísť z dosiaľ intenzívne bombardovaného maličkého územia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prímerie začalo platiť okolo stredajšej polnoci a hoci ťažké boje ustali, prichádzali ešte správy o zrážkach, napríklad o útokoch povstalcov na vládne pozície a civilné oblasti.

 

Pôvodná dohoda o evakuáciách, vyrokovaná Tureckom a Ruskom, mala byť uplatnená o 24 hodín skôr, ale pre rôzne spory stroskotala, takže sa nikto nestihol dostať von z východného Aleppa. Ľudia čakali v chlade a daždi na ohlásený odvoz autobusmi, ale márne.

 

Podľa novej dohody majú byť evakuovaní najprv civilisti a ranení; bojovníci budú odvezení z enklávy v nasledujúcich dňoch.

 

Stále nie je jasné, či militanti budú môcť odísť aj so svojimi osobnými zbraňami a aký bude osud bojovníkov z teroristickej siete al-Káida.

 

Zároveň dve šiitské dediny na západ od Aleppa, ktoré sú lojálne vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, tiež požadujú evakuáciu z humanitárnych dôvodov, pretože sú obliehané a intenzívne bombardované opozičnými povstalcami. Situácia týchto dedín je takisto stále nejasná.

 

Sily prezidenta Asada začali pozemnú ofenzívu na znovudobytie štvrtí v Aleppe, kontrolovaných povstalcami, presne pred mesiacom. Tieto štvrte sú pod kontrolou ozbrojenej opozície od roku 2012. Približne pred piatimi mesiacmi ich vládne sily začali obliehať, potom začali aj s neustálym ostreľovaním či bombardovaním.

 

Vo vnútri blokov domov na rozlohe dvoch štvorcových kilometrov, ktoré ešte kontrolujú povstalci, sú údajne tisíce ľudí. Toto územie tvorí už len dve percentá pôvodnej enklávy. OSN tvrdí, že humanitárna situácia je tam katastrofálna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies