Obyčajní ľudia chcú zrušiť zákon o poslancoch

NETKY.SK • 27 August 2012, 06:37 • 2 min
Obyčajní ľudia chcú zrušiť zákon o poslancoch

Obyčajní ľudia chcú zrušiť zákon o poslancoch - Politika Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti navrhujú zrušiť zákon o poslancoch. Je to zbytočný starý zákon, ktorý bol prijatý v roku 1989 a upravuje výkon mandátu poslanca spôsobom, ktorý sa v súčasnej dob

slovakia

left justify in out

imgObyčajní ľudia a nezávislé osobnosti navrhujú zrušiť zákon o poslancoch. "Je to zbytočný starý zákon, ktorý bol prijatý v roku 1989 a upravuje výkon mandátu poslanca spôsobom, ktorý sa v súčasnej dobe nedá uplatniť," zdôvodnil dnes pre TASR Jozef Viskupič, ktorý návrh predkladá spolu s Miroslavom Kadúcom.
      Výkon mandátu poslanca Národnej rady (NR) SR by mal byť podľa Viskupiča konečne zadefinovaný právnou normou zodpovedajúcou súčasnosti. "Naša parlamentná demokracia si to zaslúži," myslí si šéf klubu OĽaNO. Zákonu, ktorý chcú matovičovci zrušiť, vyčíta najmä imperatívny mandát. "Princíp imperatívneho mandátu je v priamom rozpore s princípom voľného mandátu deklarovaným Ústavou SR. Poslanci vykonávajú svoj mandát osobne, podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie sú viazaní príkazmi," zdôrazňuje Viskupič.
      Predkladatelia návrhu na zrušenie zákona upozorňujú, že právna norma je založená na princípoch, ktoré sú nezlučiteľné so systémom parlamentnej demokracie v podobe, v akej sa uplatňuje na Slovensku. Obsahuje tiež množstvo zastaraných a nepoužívaných pojmov, ako je napríklad Národný front, poslanci Federálneho zhromaždenia, Slovenská socialistická republika.
      Poslanci OĽaNO poukazujú aj na to, že ustanovenia súčasného zákona o poslancoch boli už nepriamo zrušené príslušnými ustanoveniami Ústavy SR, zákonmi, prípadne prebratím do iných všeobecne záväzných právnych predpisov, najmä do zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky. "Zákon o poslancoch v platnom znení ako celok už skôr stratil svoje normatívne implikácie, a aj preto nie je dôvod ponechávať mu atribúty platnosti a účinnosti, ktoré vyplývajú z jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov," píšu predkladatelia v materiáloch k návrhu.
      Viskupič sa nazdáva, že návrh obyčajných by mohol prejsť, ak nebude Smer-SD politikárčiť. Úspech právnej normy závisí od sociálnych demokratov. Podľa šéfa klubu OĽaNO mieni zmeniť zákon o poslancoch aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a preto si myslí, že by Smer-SD nemusel návrh OĽaNO odmietnuť. NR SR by sa mala iniciatívou obyčajných zaoberať na septembrovej schôdzi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies