Obyčajní ľudia, OKS a KDS sa dohodli, do volieb pôjdu spolu

NETKY.SK • 8 November 2011, 05:46 • 2 min
Obyčajní ľudia, OKS a KDS sa dohodli, do volieb pôjdu spolu

Obyčajní ľudia, OKS a KDS sa dohodli, do volieb pôjdu spolu

slovakia

left justify in out

img

Obyčajní ľudia poslanca NR SR Igora Matoviča pôjdu do predčasných parlamentných volieb na kandidátke aj so zástupcami Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS). Na dnešnej tlačovej konferencii výsledok takejto dohody oznámil Matovič s tým, že predstavitelia týchto troch subjektov budú na konci 150-člennej kandidátky, zvyšných 126 miest bude patriť nezávislým osobnostiam.
Posledné štyri miesta kandidátky obsadí Matovič a poslanci Erika Jurinová, Martin Fecko a Jozef Viskupič. Pred nimi bude po desať zástupcov OKS a KDS. Šéf KDS Vladimír Palko avizoval, že medzi kandidátmi jeho strany budú aj Rudolf Bauer, Pavol Minárik a František Mikloško. "Dvadsať rokov bol v parlamente, na chvíľu odtiaľto vytiahol päty a už sa to rúca," povedal Palko na margo Mikloška.
OKS bude okrem predsedu Petra Zajaca reprezentovať na kandidátke aj podpredseda Ondrej Dostál, ako aj ľudia z regiónov, mládežníckej organizácie či odborníci. Základné spojivo medzi troma subjektmi vidí Zajac v prirodzenom konzervativizme, v prevzatí štafety boja proti korupcii a odmietaní spolupráce so Smerom-SD. Matovič v predstaviteľoch OKS a KDS našiel ľudí, ktorí sa stotožňujú s hodnotami Novembra '89 a našli odvahu postaviť sa na koniec kandidátky.
Palko prijal podľa vlastných slov kandidatúru preto, aby kresťansky a konzervatívne orientovaní voliči mali koho voliť. "Účasť ľudí z KDS na kandidátke Obyčajných ľudí ponúka takýmto voličom voliť to, čo im je blízke," vysvetlil.
Všetci traja zástupcovia strán zároveň deklarovali, že budú podporovať len účasť v stredopravej vláde, keďže tá lepšie dokáže zabezpečiť boj proti klientelizmu a udržanie verejných financií. "Je jasné, že toto dokáže lepšie zabezpečiť stredopravá vláda, ak bude posilnená týmto zoskupením," tvrdí Palko.
Naďalej ostáva nejasné, aký názov si strana zaregistruje. Problém vznikol po tom, ako si názov Obyčajní ľudia zaregistroval bývalý politik Víťazoslav Móric. "Na voľbách sa zúčastníme, som presvedčený, že ich rozhodneme, ale recept, ako to presne urobíme, nebudem zatiaľ prezrádzať," dodal Matovič.
Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 10. marca budúceho roka. Funkčné obdobie vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa nimi skráti o viac ako dva roky. K tomuto kroku pristúpi Slovensko pre euroval. Radičovej kabinet padol práve pri jeho schvaľovaní v parlamente. Strana SaS a trojica poslancov z hnutia Obyčajní ľudia a z OKS euroval odmietli podporiť, čím nevyslovili dôveru vláde. Hlasovania boli totiž spojené. Koalícia sa následne dohodla na podpore eurovalu s opozičným Smerom-SD, avšak musela pristúpiť na predčasné voľby.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona