Obvinili senických colníkov, ktorí neoprávnene vyberali pokuty

NETKY.SK • 28 September 2017, 16:17 • 2 min
Obvinili senických colníkov, ktorí neoprávnene vyberali pokuty

BRATISLAVA - Polícia odhalila prípad korupcie v radoch Finančnej správy Slovenskej republiky (FS SR). Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, polícia zadržala päticu colníkov Stanice colného úradu v Senici, ktorí neoprávnene žiadali od vodičov úhradu priestupku a vyzbierané pokuty si nechávali pre vlastnú potrebu.

slovakia

left justify in out

Polícia pracovala na prípade už od júna 2016 a zistila, že od februára tohto roka senickí colníci nad rámec svojich povinností popri colnej kontrole kontrolovali aj dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Príslušníkov polície na podozrivú činnosť upozornili majitelia prepravných spoločností.

 

„Ich vodiči jazdili najmä po tranzitnom úseku diaľnice D2 medzi Českou republikou a Maďarskom, dostávali veľmi často akési sankcie, ktoré podľa majiteľov dostávali od nepríslušných úradov, konkrétne od colníkov,“ uviedol Gašpar a dodal, že priestupky boli často iba fiktívne a pokuty sa pohybovali v rozmedzí 200 až 300 eur.

 

„Niekedy vyslovene handlovali s vodičmi, že pokuta môže byť nižšia, ak bude bez papiera, pretože nemali čo vystavovať,“ povedal Gašpar.

Procesné trestné stíhanie začala polícia v novembri 2016 a do prípadu nasadila i zahraničného agenta, ktorým bol maďarský policajt vydávajúci sa za vodiča kamióna. V stredu 27. septembra tohto roku boli v prípade Hungary obvinení zo zneužívania verejného činiteľa piati colníci, ktorým hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Obvinení colníci Miroslav H., Dušan G., Milan V., Rastislav B. a Marián Č. budú stíhaní na slobode a postavia ich mimo služby.

Polícia na dnešnej tlačovej konferencii upozornila aj na prípad podvodu s DPH pod názvom Bomba. Ako uviedol prezident FS SR František Imrecze, minulý rok šestica podozrivých vytvorila fakturačný reťazec viacerých obchodných spoločností, prostredníctvom ktorých krátili dane fiktívnym nadobudnutím tovaru a jeho predajom do iného štátu, aby si tak znížili daňovú povinnosť.

Vytvorené obchodné spoločnosti nevykonávali činnosť v takom rozsahu, ako deklarovali a škoda, ktorú spôsobili slovenskému štátnemu rozpočtu, predstavovala 2 375 678 eur. Ako uviedol Gašpar, od začatia prípadu vo februári 2016 úzko spolupracovali s Kriminálnym úradom finančnej správy a vykonali štyri domové prehliadky, po ktorých vzniesli obvinenie voči štyrom osobám. Mária K., Vladimír L., Andrea N. a Róbert S. sú obvinení z pokračovacieho zločinu skrátenia dane a poistného a hrozí im väzenie na sedem až dvanásť rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona