Obvinili francúzsku exministerku zdravotníctva. Údajne nezvládla pandémiu

NETKY.SK • 10 September 2021, 20:49 • 2 min
Obvinili francúzsku exministerku zdravotníctva. Údajne nezvládla pandémiu

PARÍŽ - Agnes Buzynová podala demisiu pár týždňov po tom, ako vo Francúzsku potvrdili prvé prípady nákazy koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Bývalú francúzsku ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú v piatok obvinili v súvislosti s tým, ako pristupovala k pandémii nového koronavírusu. Agentúra AFP spresnila, že vyšetrovatelia špeciálneho súdu v Paríži dospeli k záveru, že existujú dôvody na jej väzobné stíhanie.

 

Prečítajte si tiež: V JAR testujú čínsku vakcínu proti COVID-19 na bábätkách

 

Buzynovú obvinili z "ohrozenia života inej fyzickej osoby", spresnil prokurátor Súdneho dvora republiky (CJR). Voči exministerke však nevzniesli obvinenie pre druhý možný trestný čin kvalifikovaný ako "zlyhanie pri potlačení katastrofy". CJR je vo Francúzsku jediný orgán oprávnený vyšetrovať činy spáchané ministrami počas výkonu funkcie.

 

Buzynová bola ministerkou zdravotníctva od mája roku 2017 do februára roku 2020. Demisiu podala len pár týždňov po tom, ako vo Francúzsku potvrdili prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

 

Tisíce sťažností 

 

Vyšetrovanie v tejto kauze začali v júli roku 2020. Prokurátor CJR informoval, že na súd prišlo asi 14-tisíc podaní – od radových občanov, lekárov, rôznych združení a dokonca aj väzňov. Ich sťažnosti sa týkali spôsobu, akým francúzska vláda, podľa nich neadekvátne, reagovala na epidemickú krízu.

 

K téme: Vedci z ČR vyvinuli test na určenie protilátok proti COVID-19. Má niekoľko výhod

 

Mnohé zo sťažností poukazujú na neschopnosť vlády dodať v počiatočných fázach krízy ochranné prostriedky pre zdravotníkov a najviac ohrozené skupiny obyvateľstva. Podnety sa týkajú i údajného váhania s prijatím opatrení obmedzujúcich mobilitu obyvateľstva a ekonomické aktivity.

 

Sporné vyjadrenia 

 

Ako argument pre sťažovateľov slúžia aj Buzynovej známe vyjadrenia zo začiatku krízy. Napríklad, keď v januári minulého roku tvrdila, že "riziko šírenia koronavírusu medzi obyvateľstvom je veľmi malé". O mesiac neskôr, keď odchádzala z ministerstva, aby neúspešne kandidovala vo voľbách na primátora Paríža, zasa tvrdila, že "cunami ešte len príde", čo bolo v zjavnom rozpore s jej predchádzajúcim vyhlásením.

 

Buzynová neskôr pred parlamentným vyšetrovacím výborom povedala, že už vlani v januári upozornila prezidenta Emmanuela Macrona a vtedajšieho premiéra Edouarda Philippa na potenciálne "nebezpečenstvá" ochorenia COVID-19.

 

Možno vás zaujme: Zmeny v očkovaní proti COVID-19! Prichádza tretia dávka, na rad sa dostanú i deti

 

Agentúra AFP poznamenala, že žalobcovia vyšetrujú Buzynovú na základe podozrenia z možného zlyhania v boji proti pandémii, ktorá má vo Francúzsku doposiaľ viac ako 115 000 obetí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies