Obvinila troch mužov, ktorí mali expanzné zbrane upravovať na funkčné

NETKY.SK • 24 September 2014, 17:38 • 2 min
Obvinila troch mužov, ktorí mali expanzné zbrane upravovať na funkčné

BRATISLAVA - Policajti obvinili troch mužov, ktorí údajne skupovali expanzné zbrane, teda nefunkčné, prerábali ich na funkčné a potom sa ich snažili predať.

slovakia

left justify in out

Ide už o druhý podobný prípad v poslednom období. Informoval o tom policajný prezident Tibor Gašpar. 
     

"Páchatelia si zadovažovali zbrane a následne ich po istých úpravách predávali ďalej s cieľom zisku. Išlo prevažne o expanzné zbrane, teda predtým funkčné zbrane, ktoré boli upravené. Ich snahou bolo vrátiť im streľbyschopnosť a predať ich ako plne funkčné," povedal Gašpar. V tomto prípade sa tak dialo od júna tohto roku. Policajná akcia s názvom Jakub prebehla 18. septembra v okrese Šaľa. Zadržaní boli Norbert I. (42), Alexander K. (52) a František H. (31). Obvinili ich za zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Podľa polície sú vo väzbe a hrozí im väzenie na tri až osem rokov.
     

Policajti v tomto prípade zaistili šesť expanzných zbraní – samopalov vzor 58 s príslušenstvom, nábojmi a zásobníkmi, jednu útočnú pušku značky Dragunov, jeden samopal ČZ EVO3, rôzne náboje, zápalky a poloplášťové strely. Našli aj prerobené zbrane - dva samopaly vzor 58, jeden samopal ČZ Scorpion EVO3, jednu útočnú pušku značky Dragunov a rôzne krátke strelné zbrane.
     

Keďže ide o druhý prípad v krátkom období, polícia upozornila, že monitoruje prostredie, v ktorom sa expanzné zbrane ponúkajú. "Máme zaznamenané aj ďalšie informácie možno aj o predaji zbraní do zahraničia," poznamenal Gašpar, no nepotvrdil, či ide o predaj zbraní na Ukrajinu. "Nebudem môcť bližšie identifikovať kam, ale vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v okolitých krajinách, by sa mohli nájsť odberatelia takýchto zbraní aj týmto smerom," povedal. Na záver uviedol, že polícia sa rozhodla iniciovať legislatívne zmeny, ktoré sa budú týkať expanzných zbraní, ich evidencie, prípadne predaja a následnej držby. Pravidlá by sa podľa Gašpara mali sprísniť, prípadne docieliť, aby zbrani prerobenej na expanznú už nebolo možné vrátiť funkčnosť. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies