Obvinený starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa verejných funkcií vzdať nemieni

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 18:20 • 2 min
Obvinený starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa verejných funkcií vzdať nemieni

BRATISLAVA – Starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi Milan J., ktorý je obvinený z korupcie, sa nemieni vzdať funkcie starostu ani postu bratislavského mestského poslanca. Vyhlásil to na dnešnom mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Svoje rozhodnutie odôvodňuje tým, že sa v celej veci necíti byť vinný. Poslancom, ktorí žiadajú jeho odvolanie, zároveň pripomenul, že legitimitu mandátu získal vo voľbách od občanov, preto sa bude zodpovedať im, a nie samotným poslancom.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na to, že celý prípad, je v štádiu vyšetrovania, nebudem komunikovať s médiami a nebudem sa bližšie k tomu vyjadrovať, kým sa prípad riadne nevyrieši a neuzavrie," skonštatoval starosta. V rovnakom duchu sa niesli aj jeho vyjadrenia po hlasovaní miestnych poslancov. Tí starostu opätovne vyzvali, aby abdikoval na všetky verejné funkcie, teda aby sa vzdal ako postu starostu mestskej časti, tak poslanca v bratislavskom mestskom zastupiteľstve, a nepoškodzoval tak naďalej oprávnené záujmy obyvateľov Devínskej Novej Vsi.

 

"Tým, že ste sa k tomu doteraz nevyjadrili, dávate mestskú časť do neskutočnej hanby a maríte prácu mnohých čestných ľudí," myslí si miestny poslanec a predseda občianskeho združenia Rastislav Tešovič. Podľa neho by bolo preto politicky korektné odísť a nechať kompetentné orgány robiť si svoju prácu a celú vec vyšetriť. Nie je presvedčený, že sa treba baviť o prezumpcii viny alebo neviny.

 

Poslanec Miroslav Encinger síce súhlasí s tým, že platí istá prezumpcia neviny, na druhej strane ale poukazuje na morálnu úroveň. Podľa neho sa v tejto veci treba pýtať, či občania chcú, aby mal starosta obvinený z korupcie slávnostné príhovory v škôlkach, prihováral sa učiteľom, dôchodcom či oceneným občanom, aby sobášil na miestnom úrade, ale zároveň aby viedol miestne zastupiteľstvo, zastupoval mestskú časť v mestskom zastupiteľstve, spravoval peniaze mestskej časti alebo zastupoval samosprávu pri získavaní európskych grantov.

 

Obvinenia boli podľa mnohých poslancov vznesené na základe istých dôkazov a predpokladov, preto si nevedia predstaviť, ako chce prvý človek mestskej časti vykonávať ďalej svoju prácu v čase, keď je obvinený z dosť závažného činu. Rovnaký názor mali aj viacerí občania, ktorí neskrývali rozhorčenie nad celou situáciou, nad konaním starostu a nad jeho vyjadreniami. Niekoľkokrát sa z ich radov ozvali aj hlasy, aby odstúpil. Popri kritických hlasoch z radov najmä poslancov sa však objavili aj také, ktoré poukázali na platnosť prezumpcie neviny, a môže sa napr. aj stať, že vyšetrovanie sa skončí konštatovaním, že skutok sa nestal, preto odporučili opatrnosť vo vyjadrovaní i konaní.

 

Poslanecké plénum svojím hlasovaním zároveň odsúdilo konanie devínskonovoveského starostu, na základe ktorého bol obvinený z trestného činu nepriamej korupcie vyšetrovateľom NAKA. Zastupiteľstvo tiež svojím rozhodnutím odsúdilo korupciu v akejkoľvek forme vo verejnom živote a dôrazne sa dištancuje od "korupčnej aféry". Okrem toho sú poslanci pripravení vykonať maximum, aby bola obnovená dôvera obyvateľov v zákonné a spravodlivé fungovanie miestnej samosprávy.

 

Starosta Milan J. je od marca tohto roku obvinený z trestného činu nepriamej korupcie, ktorej sa mal dopustiť ponúknutím úplatku 5000 eur zamestnancovi z odboru starostlivosti o životného prostredie Okresného úradu v Bratislave za vydanie kladného stanoviska tohto úradu k zhodnocovaniu odpadov mobilným zariadením jednou konkrétnou spoločnosťou. Vzdať sa verejných funkcií dôrazne odmieta, pozastavil však svoje členstvo v poslaneckom Otvorenom klube.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies