Obvinený lekár pre práceneschopnosť neprišiel na súd

NETKY.SK • 26 Január 2017, 15:26 • 2 min
Obvinený lekár pre práceneschopnosť neprišiel na súd

BANSKÁ BYSTRICA - Bývalý lekár z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice Zdenko R. dnes neprišiel na Okresný súd v Banskej Bystrici. Súd vytýčil pojednávanie vo veci trestných činov šoférovania pod vplyvom alkoholu a marenia výkonu úradného rozhodnutia, ktorých sa lekár podľa obžaloby dopustil v roku 2016. Sudca pojednávanie odročil na marec, pretože Zdenko R. svoju neúčasť zdôvodnil práceneschopnosťou v trvaní tri až štyri týždne.

slovakia

left justify in out

Chirurg Zdenko R. v júni 2015 priznal jazdu pod vplyvom alkoholu a fyzické napadnutie manželky. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Podľa dohody obvinený lekár zaplatil peňažný trest 1 800 eur a na päť a pol roka si nesmel sadnúť za volant. Po vyhlásení rozsudku vtedy sudca lekára upozornil, že ak si znovu sadne za volant a pod vplyvom alkoholu, môže dostať doživotný trest zákazu šoférovania, pretože už raz viedol motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu. Zároveň spácha trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia.


Lekár však v roku 2016 „zabudol“ na sudcovu výstrahu. Policajti pri kontrole zistili, že má zakázané šoférovať a navyše jazdil opitý. Súd rozhodol v skrátenom konaní formou trestného rozkazu. Lekár voči nemu podal odpor a sudca musel vytýčiť pojednávanie. Zdenko R. však na súd neprišiel a poslal doklad o svojej „péenke“.


Prvý raz lekár šoféroval opitý v roku 2012. Delikt zopakoval v roku v roku 2014. Vtedy najprv v byte fyzicky napadol svoju o dva roky mladšiu manželku Zuzanu.

 

Manželka utrpela otras mozgu, povrchové poranenia hlavy, krku, hrudníka a iných častí tela. Na druhý deň viedol auto v banskobystrickej mestskej časti Podlavice smerom do centra. Pri prejazde pravotočivej zákruty prešiel do protismeru a bokom narazil do protiidúceho služobného vozidla energetikov. Po nehode lekárovi opakovane namerali viac ako 1,5 promile alkoholu.


Podľa zákona lekára čaká doživotný trest zákazu šoférovania, pretože už tri razy jazdil pod vplyvom alkoholu. Navyše samostatný trest môže dostať za prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona