Obvinení z podvodných odpočtov DPH zostávajú vo väzbe

NETKY.SK • 10 November 2011, 07:35 • 2 min
Obvinení z podvodných odpočtov DPH zostávajú vo väzbe

Obvinení z podvodných odpočtov DPH zostávajú vo väzbe

slovakia

left justify in out

img

Traja muži, ktorých polícia obvinila, že na podvodných odpočtoch DPH obrala štát o deväť miliónov eur, zostanú vo väzbe. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd SR. TASR to potvrdil jeho tlačový odbor.

V prípade vystupuje spolu 17 obvinených, spomínaní traja muži majú byť hlavnými obvinenými. Hlavou gangu je údajne Ján Z. a medzi obvinenými je aj šéfka jedného z daňových úradov. Špecializovaný trestný súd na pracovisku v Banskej Bystrici vzal troch obvinených mužov podľa jeho hovorkyne Kataríny Kudjákovej do väzby 2. novembra pre obavy, že budú ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Voči tomu podali sťažnosť, ktorú dnes Najvyšší súd SR zamietol.

Policajná akcia prebehla v nedeľu 30. októbra. Policajti zadržali troch mužov a urobili desať domových prehliadok. "Boli zabezpečované dôkazy, listinné dôkazy, počítače, bol takisto zadržaný nelegálne držaný samopal," povedal 1. novembra minister vnútra Daniel Lipšic. Zločinecká skupina mala fiktívne obchodovať s tovarom ako webkarty, kožené topánky a kalendáre, čo umožnilo realizovať nadmerné odpočty DPH.

Všetkých 17 ľudí je obvinených zo založenia zločineckej skupiny a šiesti aj z podvodu. Takzvaným bielym koňom, ktorí podľa ministra spolupracujú s políciou, bolo vznesenie obvinenia odložené.

Jána Z. v júni odsúdil ŠTS na tri roky za podvod a neoprávnené podnikanie v kauze Družstva vzájomnej pomoci, v ktorom sa stratili milióny. Jánovi Z. vtedy uložili súhrnný trest, pretože ho predtým nitriansky súd odsúdil za vyhrážanie sa istému podnikateľovi. Rozsudok nie je právoplatný. Okrem toho ho zatiaľ neprávoplatne odsúdili na päť rokov aj na Krajskom súde v Bratislave za hrubý nátlak. V tomto prípade je jedným zo siedmich obžalovaných, z ktorých dvaja sú bývalí policajní kukláči z Bratislavy. Najvyšší súd SR by mal v tomto prípade rozhodnúť v druhej polovici novembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies