Obvineného z machinácií pri tendroch pustili z väzby, vyšetrovateľ nekonal

NETKY.SK • 21 Október 2011, 21:25 • 2 min
Obvineného z machinácií pri tendroch pustili z väzby, vyšetrovateľ nekonal

Obvineného z machinácií pri tendroch pustili z väzby, vyšetrovateľ nekonal

slovakia

left justify in out

img

Podnikateľa Pavla Ž., ktorý je obvinený z machinácií pri verejných obstarávaniach na ministerstve vnútra, museli prepustiť z väzby, pretože policajný vyšetrovateľ jeden a pol mesiaca nekonal. O prepustení rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku a potvrdil ho aj Najvyšší súd SR.
Pretože policajný vyšetrovateľ od začiatku júla až do polovice augusta nevypočul ani jedného svedka, obvinený požiadal o prepustenie z väzby. V nej sedel od 30. marca práve z obavy vyšetrovacích orgánov, že by mohol ovplyvňovať svedkov a tak mariť trestné konanie. Súd dospel k záveru, že boli porušené ustanovenia Trestného poriadku, ktoré hovoria o uprednostňovaní väzobných prípadov a o tom, že väzba má trvať iba nevyhnutný čas. Prokurátor síce protestoval, že v septembri sú naplánované ďalšie výsluchy, no neuspel a 26. augusta súd rozhodol, že Pavla Ž. prepustí.
V kauze machinácií pri verejnom obstarávaní je okrem Pavla Ž. obvinený aj bývalý zástupca riaditeľa odboru materiálno-technického zabezpečenia na sekcii ekonomiky ministerstva vnútra Ľuboslav D. Z väzby ho podľa hovorkyne ŠTS Kataríny Kudjákovej prepustili 13. októbra. Polícia tvrdí, že Ľuboslav D. pýtal úplatky vo výške až 50 percent z hodnoty zákaziek. Potom stanovil také kritériá, aby vyhrala spoločnosť, na ktorej sa s Pavlom Ž. dohodol. Takto údajne pre seba získali každý po 178.000 eur. Ľuboslav D. je obvinený z machinácií pri verejnom obstarávaní a zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Policajti mu zaistili auto za 35.000 eur aj 87.000 eur z jeho bankového účtu. Pavol Ž. je obvinený z podplácania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies