Obstarávanie štátu by malo zohľadňovať aj pokles cien na trhu

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 11:26 • 2 min
Obstarávanie štátu by malo zohľadňovať aj pokles cien na trhu

Obstarávanie štátu by malo zohľadňovať aj pokles cien na trhu - Politika Súčasťou rámcových zmlúv s dlhšou platnosťou, na základe ktorých bude štát obstarávať svoje tovary, by mala byť aj povinná klauzula o zohľadňovaní vývoja cien na trhu. Predpokladá to

slovakia

left justify in out

img

Súčasťou rámcových zmlúv s dlhšou platnosťou, na základe ktorých bude štát obstarávať svoje tovary, by mala byť aj povinná klauzula o zohľadňovaní vývoja cien na trhu. Predpokladá to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý chce takúto zmenu presadiť do nového zákona o verejnom obstarávaní." V mnohých prípadoch sa ukázalo, že ceny aj vplyvom krízy postupne klesali, ale čiastkové kúpne zmluvy boli uzatvárané za pôvodné ceny," vysvetlil minister.
      Ak by sa túto zmenu podarilo skutočne presadiť, zmluvné strany by si museli po novom dohodnúť pravidelný monitoring vývoja cien na trhu. V prípade, že by tieto poklesli, dodávateľ bude musieť znížiť pre štát ceny, alebo mu dodať väčšie množstvo tovaru, ktoré by zohľadňovalo novú cenu. Táto podmienka by pritom platila len jedným smerom. Rast cien na trhu by teda cenu obstarávania pre štát nezvýšil. "Štát je skvelý zákazník, ktorý platí, a preto si musia (dodávatelia) uvedomiť, že popri výhodách, ktoré majú zo zmlúv so štátom, musia mať aj nevýhody," povedal o zmene Kaliňák.
      Podľa neho v tomto prípade nemožno hovoriť o demotivácii dodávateľov. Zmluvy so štátom im totiž zaručujú stabilný príjem a platby na čas, čo v období ekonomickej krízy nie je samozrejmosťou. "Veď dodávateľ určite, keď od neho žiadame zníženie ceny, za zníženú cenu aj nakupuje. Takže tu nemožno hovoriť o demotivácii," doplnil.
      Kedy by mohla táto zmena nadobudnúť účinnosť, Kaliňák ešte nevedel presne povedať. Ministerstvo vnútra však už na úprave verejného obstarávania pracuje. Skôr ako sa návrh dostane do medzirezortného pripomienkového konania, do predbežného návrhu by sa mali zapracovať aj pripomienky Úradu pre verejné obstarávanie či mimovládnych organizácií.
      Nový zákon o verejnom obstarávaní by mal podľa ministra vnútra okrem iného priniesť aj vyššiu efektivitu pri nákupoch, možnosť zrýchliť obstarávanie a s tým súvisiacu väčšiu transparentnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona