OBSE znepokojuje vývoj na východe Ukrajiny, kam dorazil ďalší konvoj z Ruska

NETKY.SK • 26 November 2015, 10:45 • 2 min
OBSE znepokojuje vývoj na východe Ukrajiny, kam dorazil ďalší konvoj z Ruska

KYJEV/DONECK - Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) naďalej zaznamenáva "výrazný nárast" počtu prípadov porušenia prímeria na východe Ukrajiny, okrem iného aj v okolí letiska v Donecku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie OBSE. Na rokovaniach, ktoré sa konali vo februári tohto roku v bieloruskom Minsku, sa obe strany dohodli na zastavení paľby a odsune ťažkej bojovej techniky, ako aj na zmenách v ústave, decentralizácii a osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti. Dohoda o prímerí sa však sporadicky porušuje a dochádza k obnovovaniu bojov, aj s obeťami na životoch. Naposledy sa napätie výrazne vystupňovalo v druhej dekáde novembra, keď po dlhšom čase opäť došlo k prestrelkám s použitím ťažkých zbraní i stratám na životoch.

 

Ukrajinské vedenie spustilo vojenskú operáciu proti proruským separatistom v Donbase vlani v apríli. Konflikt si odvtedy vyžiadal už viac ako 8000 obetí na životoch. Tisíce ľudí opustili svoje domovy a presunuli sa do iných oblastí Ukrajiny alebo do susedného Ruska.

 

Pre tých, ktorí zostali v Donbase, Rusko pravidelne vysiela konvoje s humanitárnou pomocou. Dnes do Luhanska a Donecka dorazili ďalšie kamióny, ktoré tam dopravili vyše 1000 ton nákladu, najmä potravín a liekov.

 

Ide o 46. konvoj vyslaný na východ Ukrajiny ruským ministerstvom pre mimoriadne situácie. Celkovo bolo takto na Ukrajinu dodaných viac ako 54.500 ton humanitárnej pomoci. Kyjev sporadicky vystupuje s podozrením, že náklad kamiónov tvorí aj vojenská pomoc pre separatistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona