OBSE vyzýva účastníkov konfliktu na Ukrajine, aby rešpektovali prímerie

NETKY.SK • 13 November 2015, 12:46 • 2 min
OBSE vyzýva účastníkov konfliktu na Ukrajine, aby rešpektovali prímerie

KYJEV - Vedúci pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine Ertugrul Apakan vyzval dnes účastníkov konfliktu v Donbase, aby sa vrátili k dodržiavaniu prímeria, na ktorom sa dohodli koncom augusta a v posledných týždňoch ho väčšinou dodržiavali.

slovakia

left justify in out

V jeho vyhlásení sa uvádza, že pozorovatelia OBSE za posledné dva mesiace zaznamenali dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny a informovali o relatívne pokojnej situácii, ako aj o tom, že ľudia sa postupne začínajú vracať do svojich domovov a opravovať zničenú infraštruktúru. Vyzval preto obe strany konfliktu, aby nemenili túto tendenciu, dodržiavali svoje záväzky a pracovali v záujme dosiahnutia trvalého mieru. Apakan však so znepokojením konštatoval nárast počtu prípadov porušenia prímeria, ktoré OBSE zaznamenala od začiatku novembra, a to najmä v okolí letiska v Donecku. Upozornil aj na používanie ťažkých zbraní pri ostreľovaní viacerých lokalít v okolí tohto mesta.


Agentúra Ukrinform dnes citovala vyhlásenia tajomníka ukrajinskej Národnej rady bezpečnosti a obrany Oleksandra Turčynova, že za posledných 24 hodín došlo k 22 prípadom porušenia prímeria zo strany proruských separatistov. Varoval, že v prípade opätovných provokácií môže ukrajinská armáda začať s presunom svojich ťažkých zbraní späť na demarkačnú čiaru, odkiaľ ich v súlade s mierovými dohodami už stiahla. Povstalci zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes zasa obvinili vládnu armádu z nočného ostreľovania viacerých dedín v okolí Donecka, ako aj okrajových častí tohto mesta i areálu tamojšieho letiska. Ostreľovanie trvalo najmenej štyri hodiny. Terčom útoku bola podľa tvrdenia DĽR aj škola v meste Horlivka.


Situácia v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) je relatívne pokojná, konštatovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne zdroje. Predstaviteľ ozbrojených zložiek LĽR Igor Jaščenko dnes podľa RIA vyslovil predpoklad, že za porušovanie prímeria sú zodpovední okrem iného aj radikálne naladení bývalí členovia dobrovoľníckych plukov, ktorí prichádzajú ako posily do jednotiek vládnej armády. Časť z nich sa však podľa Jaščenka odmieta podriadiť veleniu vládnych síl. Nepokoje na východe Ukrajiny sa začali po tom, ako nová vláda v Kyjeve vlani vo februári zosadila proruského prezidenta Viktora Janukovyča a Rusko pripojilo k subjektom svojej federácie aj dovtedy Ukrajine patriaci Krymský polostrov. Konflikt na východe Ukrajiny si podľa štatistík OSN vyžiadal už viac ako 8000 obetí na životoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona