OBSE vyzvala Ukrajinu, aby prestala zatýkať a deportovať novinárov

NETKY.SK • 31 August 2017, 06:00 • 2 min
OBSE vyzvala Ukrajinu, aby prestala zatýkať a deportovať novinárov

KYJEV - Predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Harlem Désir vyzval dnes Ukrajinu, aby prestala zatýkať a deportovať novinárov z iných členských krajín OBSE.

slovakia

left justify in out

Výzvu zverejnil na svojom twitterovom účte. Podľa agentúry Ukrinform hovorkyňa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Olena Hitľanská dnes informovala, že vyhostená bude ruská novinárka Anna Kurbatovová, ktorú označila za "propagandistku". Deportácia čaká každého, kto bude haniť Ukrajinu, varovala hovorkyňa.

 

Ruské médiá predtým informovali, že Kurbatovovú v Kyjeve uniesli. Agentúra Ukrinform napísala, že ruská novinárka vo svojich správach z Ukrajiny uvádzala skreslené a nepravdivé informácie. V utorok Hitľanská informovala, že SBU zakázala vstup do krajiny dvom španielskym novinárom.

 

Antonio Pampliega a Manuel Ángel Sastre majú podľa nej zákaz vstupu na Ukrajinu do roku 2020, a to "za svoje aktivity, ktoré sú v rozpore s národnými záujmami Ukrajiny". V publikáciách dvojice novinárov na sociálnych sieťach možno nájsť protiukrajinské posolstvá, vysvetlila Hitľanská.

 

Obaja novinári na voľnej nohe pricestovali 24. augusta na kyjevské letisko, kde ich informovali, že majú zákaz vstupu na Ukrajinu z dôvodu hrozby pre národnú bezpečnosť, dodal Ukrinform.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies