OBSE sledujú situáciu na východe Ukrajiny, prímerie vládne už dva týždne

NETKY.SK • 16 September 2015, 14:51 • 2 min
OBSE sledujú situáciu na východe Ukrajiny, prímerie vládne už dva týždne

MOSKVA - Medzinárodní pozorovatelia na východe Ukrajiny dnes konštatovali, že obe strany konfliktu počas uplynulých dvoch týždňov v prevažnej miere dodržiavali dohodu o prímerí, ktorá nadobudla platnosť 1. septembra.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dnes uviedol podpredseda pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Hug. Hug však súčasne upozornil na pohyby vojsk na územiach kontrolovaných vládnymi silami a varoval, že boje sa môžu kedykoľvek obnoviť, ak zbrane zostanú v blízkosti frontovej línie.

 

Pokles vojenských aktivít a miestami až zastavenie útokov zaznamenávajú v posledných dňoch obe strany konfliktu. V Kyjeve to dnes potvrdil hovorca síl zúčastňujúcich sa na vládnej protiteroristickej operácii (ATO) Andrij Lysenko, ktorý súčasne informoval, že pri ojedinelých incidentoch nedošlo k obetiam na životoch, ale dvaja vládni vojaci boli zranení.

 

Zastavenie "priamych bojov" v Donbase dnes potvrdil aj predstaviteľ samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin, ktorý podľa proseparatistickej agentúry DAN informoval, že "Ukrajina zrušila mobilizáciu, začala demobilizáciu a v druhom slede aj s odsunom vojenskej techniky". Proruské sily a vládne jednotky sa v minulosti dohodli na prímerí už dvakrát, ani jeden z týchto pokusov o zastavenie paľby však nebol úspešný. Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal už viac než 8000 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies