OBSE: Riziko novej eskalácie napätia v Donbase trvá

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 10:13 • 2 min
OBSE: Riziko novej eskalácie napätia v Donbase trvá

KYJEV - Hrozba novej eskalácie násilia na východe Ukrajiny pretrváva, pretože nie sú odstránené rizikové faktory. Uviedol to dnes podpredseda pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Hug. Vysvetlil, že ťažké zbrane nie sú stiahnuté za hranicu dostrelu a jednotky strán konfliktu nie sú od seba dostatočne vzdialené.

slovakia

left justify in out

Hug podľa agentúry RIA Novosti uznal, že počet prípadov porušenia dohody o prímerí sa v posledných dňoch znížil. Zdôraznil však, že rizikové faktory stále nie sú odstránené.

 

"Ťažké zbrane sú stále tam, kde ich každý deň vídame a počujeme. Pozície (jednotiek), ktoré sú k sebe blízko, sa tiež nijako nezmenili," vysvetlil Hug. Hrozba novej eskalácie konfliktu podľa neho trvá a nemožno ju vylúčiť.

 

Hug dodal, že momentálne nie je možné predvídať vývoj v konfliktných zónach v Donbase, pretože situácia sa tam mení aj niekoľkokrát za deň.

 

Zdôraznil, že na odstránenie hrozby novej eskalácie konfliktu je nutné prijať nasledovné opatrenia: stiahnuť ťažké zbrane na bezpečnú vzdialenosť, ako to už v minulosti bolo dohodnuté, prestať s presunmi techniky bližšie k styčnej línii a zabezpečiť náležitý fyzický odstup medzi stranami konfliktu.

 

Predstavitelia proruských povstalcov a ukrajinských vládnych síl koncom januára zhodne konštatovali vyostrenie situácie v Donbase, pričom zo zodpovednosti za zintenzívnenie ostreľovania, a tým aj porušovania dohody o prímerí, sa obvinili navzájom. Došlo aj k pokusom o prelomenie styčnej línie v oblasti Donecka. Tento vývoj situácie v Donbase vyvolal znepokojenie medzinárodného spoločenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies