OBSE privítala dohodu o stiahnutí zbraní na Ukrajine s kalibrom do 100 milimetrov

NETKY.SK • 30 September 2015, 06:48 • 2 min
OBSE privítala dohodu o stiahnutí zbraní na Ukrajine s kalibrom do 100 milimetrov

VIEDEŇ - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) privítala utorňajšiu dohodu medzi Kyjevom a samozvanými republikami v Donbase o stiahnutí zbraní s kalibrom do 100 milimetrov. Označila to za cestu k mieru, informovala dnes agentúra TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Úradujúci predseda OBSE, srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič uviedol, že pozorovatelia organizácie budú sledovať realizáciu dohody. Podľa neho je dôležité, aby pozorovatelia mali prístup do všetkých oblastí a aby bola primerane zaistená ich bezpečnosť.

 

K dohode došlo v bieloruskom Minsku na schôdzke kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ukrajiny, Ruska a OBSE. Podľa dokumentu obe strany konfliktu stiahnu zbrane s kalibrom do 100 milimetrov do vzdialenosti 15 kilometrov od frontovej línie. Prvá etapa sa začne o dva dni, uviedol v utorok osobitný predstaviteľ OBSE pre Ukrajinu Martin Sajdik. Podľa jeho slov dôjde najprv k odsunu tankov, potom delostrelectva a napokon mínometov.

 

Minská dohoda z 12. februára 2015 predpokladala okamžité a úplné prímerie na určitých územiach Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny a jeho prísne plnenie od 15. februára 2015. Okrem iného aj stiahnutie všetkých ťažkých zbraní oboma stranami na rovnaké vzdialenosti s cieľom vytvoriť bezpečnostnú zónu širokú najmenej 50 kilometrov pre delostrelecké systémy kalibru 100 milimetrov a viac, bezpečnostnú zónu širokú 70 kilometrov pre raketomety a širokú 140 kilometrov pre raketomety "Tornado-S", "Uragan", "Smerč" a taktické raketové systémy "Točka" ("Točka-U").



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona