OBSE predlžuje pozorovateľskú misiu na Ukrajine o jeden rok

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 09:29 • 2 min
OBSE predlžuje pozorovateľskú misiu na Ukrajine o jeden rok

VIEDEŇ - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) predĺži svoju pozorovateľskú misiu na Ukrajine o jeden rok do marca 2016 a mohla by zdvojnásobiť jej veľkosť až na 1000 príslušníkov. Zástupcovia 57 členských štátov sa na tom dohodli počas štvrtkového zasadnutia vo Viedni.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Organizácia prostredníctvom svojej hovorkyne informovala, že vývoj konfliktu na Ukrajine momentálne sleduje v teréne približne 470 pozorovateľov. V bývalej sovietskej republike zmietanej separatistickým povstaním už niekoľko týždňov platí prímerie, ktorého súčasťou má byť stiahnutie ťažkých zbraní z frontových línií. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyhlásil, že provládne i separatistické sily na východe krajiny už tento záväzok z veľkej časti splnili, nasledujúci deň však armáda obvinila protivníkov zo sústreďovania ťažkých zbraní v okolí mesta Doneck. Pozorovatelia OBSE sa vyjadrili, že sťahovanie zbraní ktoroukoľvek stranou nemôžu potvrdiť, pretože nemajú prístup na všetky miesta, kde by sa mohli nachádzať.
 

Pozorovateľská misia OBSE na Ukrajine začala pôsobiť pred rokom na žiadosť tamojšej vlády. Okrem samotných bojov medzi provládnymi silami a proruskými separatistami sleduje aj pohyb na hraničných priechodoch medzi Ukrajinou a Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies