OBSE otvorila dve nové pozorovateľské centrá na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 14 Január 2016, 16:25 • 2 min
OBSE otvorila dve nové pozorovateľské centrá na východe Ukrajiny

MOSKVA - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) otvorila dnes na východnej Ukrajine dve nové pozorovateľské centrá. Krok je súčasťou snáh OBSE o nezávislé pozorovanie tamojšieho konfliktu.

slovakia

left justify in out

Nové centrá, ktoré sa nachádzajú v mestách Krasnoarmijsk a Svitlodarsk, sú v blízkosti tzv. kontaktnej línie, demilitarizovanej zóny oddeľujúcej proruských separatistov od ukrajinských vládnych síl, informuje agentúra DPA.


OBSE má teraz na východe Ukrajiny sedem týchto "predsunutých pozorovacích základní" - štyri vo vládou kontrolovaných oblastiach a tri v oblastiach ovládaných povstalcami.


"Tieto základne umožňujú misii rozmiestniť v daných oblastiach veľký počet pozorovateľov s nepretržitou službou. Pozorovateľské štáby sa striedajú na týždennej báze," uvádza sa vo vyhlásení OBSE.


Niekoľko uplynulých týždňov tu dochádza k takmer každodenným porušeniam prímeria, avšak konflikt sa značne zmiernil od vlaňajšieho septembra, keď Rusko začalo vojenské ťaženie v Sýrii.


Vojna v dvoch najvýchodnejších oblastiach Ukrajiny vypukla začiatkom roka 2014 po tom, ako v krajine na pozadí demonštrácií v Kyjeve zosadili bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Demonštranti požadovali užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal už vyše 8000 mŕtvych.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies