OBSE: Od začiatku roka zahynulo na východe Ukrajiny vyše 160 ľudí

NETKY.SK • 3 August 2018, 14:07 • 2 min
OBSE: Od začiatku roka zahynulo na východe Ukrajiny vyše 160 ľudí

MINSK - Od začiatku roka zahynulo v bojoch na východe Ukrajiny viac než 160 ľudí. Vyhlásila to v piatok Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Len v samotnom júli tu prišlo o život sedem osôb. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Alexander Hug zo špeciálnej pozorovacej misie OBSE na Ukrajine vo štvrtok večer na tlačovej konferencii v Donecku označil situáciu za "nestabilnú a nepredvídateľnú". Dodal, že z prednej línie je treba odstrániť ťažké zbrane.

 

Separatistický konflikt vo východných častiach Ukrajiny vypukol po tom, ako Rusko anektovalo Krymský polostrov. Od apríla 2014 zahynulo na východnej Ukrajine už vyše 10.000 ľudí. Mierová dohoda, podpísaná v roku 2015 v bieloruskej metropole Minsk, pomohla znížiť intenzitu bojov, ale k zrážkam dochádza stále.

 

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo koncom júla uviedol, že Spojené štáty nikdy neuznajú ruskú anexiu polostrova Krym a naďalej budú trvať na obnovení zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

 

Pompeo zároveň zdôraznil, že USA budú dodržiavať svoju dlhodobú zásadu, a to odmietať uznanie nárokov Kremľa na územie, nad ktorým prevzal kontrolu silou v rozpore s medzinárodným právom. Šéf americkej diplomacie zároveň vyzval Rusko, aby rešpektovalo zásady medzinárodného práva a "ukončilo okupáciu Krymu".

 

K okupácii a anexii dovtedy ukrajinského Krymu po referende, ktoré Organizácia Spojených národov (OSN) odsúdila ako nelegitímne. Viedlo to k vylúčeniu Ruska zo skupiny G8 a uvaleniu sankcií zo strany EÚ a USA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies