OBSE je dôležitý nástroj európskej stability a bezpečnosti

NETKY.SK • 5 December 2015, 14:46 • 2 min
OBSE je dôležitý nástroj európskej stability a bezpečnosti

BRATISLAVA - Ukrajinská kríza odhalila deficity dôvery a slabosť bezpečnostnej konštrukcie v Európe. Na zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) to tento týždeň v Belehrade vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor MZV, vo svojom vystúpení poukázal na to, že dianie na Ukrajine výrazne dominovalo agende tejto organizácie aj počas tohto roka a ocenil úlohu OBSE, ktorá prispieva k znižovaniu napätia a monitorovaniu plnenia dohôd o prímerí. Slovensko podľa neho podporuje všetky aktivity OBSE, ktoré smerujú k deeskalácii ukrajinskej krízy.


"Ukrajinská kríza poukázala na hlbšie rozdiely, ktoré tu existovali a odhalila slabiny v systéme opatrení zameraných na budovanie dôvery a tiež v bezpečnostnej konštrukcii Európy," uviedol Lajčák s tým, že je podľa neho dôležité využívať OBSE ako overený nástroj na posilňovanie európskej bezpečnosti. Šéf slovenskej diplomacie takisto vyzdvihol prácu Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), Vysokého komisára OBSE pre národnostné menšiny a prácu predstaviteľky OBSE pre slobodu médií.


Zasadnutím Ministerskej rady OBSE v Belehrade sa končí ročné predsedníctvo Srbska, ktoré ho na konci roka odovzdá Nemecku. Minister Lajčák ocenil srbských partnerov za spôsob, akým viedli túto organizáciu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies