OBSE a OSN vyzývajú k prímeriu na Ukrajine, separatisti majú málo munície

NETKY.SK • 5 Február 2015, 10:00 • 2 min
OBSE a OSN vyzývajú k prímeriu na Ukrajine, separatisti majú málo munície

KYJEV - Predseda monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ertugrul Apakan dnes zopakoval výzvu srbského predsedníctva OBSE na okamžité vyhlásenie trojdňového prímeria na východe Ukrajiny, ktoré by umožnilo evakuáciu civilistov z oblasti bojov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Apakan vyzval všetky strany zúčastnené v konflikte, aby sa zasadili za trvalé prímerie a implementáciu minských dohovorov v celom ich rozsahu. "Ľudia na východe Ukrajiny si už veľa vytrpeli," zdôraznil. 

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podporuje návrh OBSE, uvádza sa v jeho vyhlásení zverejnenom v noci nadnes v New Yorku. Pan rozhodne odsudzuje ostreľovanie štvrtí obývaných civilistami a vyzýva obe strany na okamžitý presun bojových línií od husto obývaných sídel. Pan zdôraznil, že na okamžité zastavenie paľby je nutná dobrá vôľa oboch strán. Prízvukoval aj nevyhnutnosť obnovenia politického dialógu.

 

Fakt, že konflikt na východe Ukrajiny sa zhoršil, konštatoval v stredu aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý súčasne kritizoval Rusko za to, že pokračuje v dodávkach zbraní a munície a v poskytovaní výcviku proruským separatistom.

 

Tí podľa ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka pociťujú nedostatok munície, a to vzhľadom na intenzitu najnovších bojov, píše agentúra Ukrinform. Tymčuk však súčasne informoval, že do bašty povstalcov v Ilovajsku dorazil z Ruska konvoj nákladných áut so zásobami najpoužívanejšej munície. 

 

Obyvatelia Donecka podľa agentúry RIA Novosti uviedli, že delostrelecká a mínometná paľba v meste v posledných 48 hodinách prakticky neutícha. Veľmi prudké boje sa naďalej odohrávajú v meste Debaľceve.

 

Podľa zdrojov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) si boje na východe Ukrajiny za posledných 24 hodín vyžiadali životy siedmich civilistov a 44 ranených. O život prišlo aj 17 ukrajinských vojakov, tvrdí velenie DĽR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies