Obsah časovej schránky, ktorý ukrývala socha sv. Michala, bude návštevníkom k dispozícii počas víkendu

NETKY.SK • 22 Október 2021, 12:10 • 2 min
Obsah časovej schránky, ktorý ukrývala socha sv. Michala, bude návštevníkom k dispozícii počas víkendu

BRATISLAVA - V časovej schránke sa našli dokumenty, písomnosti či dobové platidlá. Expozícia však bude dostupná iba počas tohto víkendu.

slovakia

left justify in out

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) pripravilo špeciálnu výstavu venovanú obsahu časovej schránky z Michalskej veže otvorenej po 175 rokoch pri príležitosti jej generálnej rekonštrukcie a reštaurovania sochy archanjela Michala. Počas nadchádzajúceho víkendu tak bude môcť verejnosť vidieť nájdené dokumenty, písomnosti a ďalšie predmety.

 

img

 

"Chceme, aby si ich ľudia mohli pozrieť aj naživo," uviedla Katarína Selecká z oddelenia marketingu a komunikácie MMB. Vystavené budú v rovnakých priestoroch Starej radnice, v ktorých bola schránka tento týždeň otvorená. Záujemcovia si ich budú môcť pozrieť v sobotu (23. októbra) a v nedeľu (24. októbra) od 10.00 do 18.00 hodiny.

 

Súvisiaci článok: Bratislava zažila historický moment! Otvorili 175-ročnú časovú schránku

 

Časová schránka ukrývala dokumenty z 18. a 19. storočia, dobové platidlá či výmenné lístky po devalvácii vtedajšej meny po štátnom bankrote, škatuľku s relikviami deviatich svätcov zatavených v posvätnom vosku, ale tiež medené platničky, mená členov tzv. širšej i užšej mestskej rady či papier s nemeckým textom s menami zhotoviteľov krovu helmice spolu s odkazom v podobe prosby o modlitbu za ich duše z roku 1758, keď bola schránka vyhotovená medikováčskym majstrom Petrom Ellerom.

 

img

 

Otvorená bola doteraz celkovo trikrát. Medená časová schránka, ktorá bola umiestnená v hlave archanjela Michala, je unikátna aj tým, že má v rámci známych nájdených časových schránok úctyhodný vek.

 

V Bratislave sa našla časová schránka v kostole Klarisiek (uložená v roku 1899 a otvorená v roku 2009), v podstavci sochy Márie Terézie (uložená v roku 1897 a otvorená v roku 1921) či v modeli uhorskej koruny vo veži Katedrály sv. Martina (uložená v roku 1905 a otvorená v roku 2010).

 

Mohlo by vás zaujímať: Bratislavu čaká otvorenie 176-ročnej časovej schránky




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies