Obsah a rozsah energetických auditov upravuje nová vyhláška

NETKY.SK • 16 Október 2015, 12:56 • 2 min
Obsah a rozsah energetických auditov upravuje nová vyhláška

VYHNE – Jednou zo zásadných zmien, ktorú so sebou priniesol zákon o energetickej efektívnosti, je podľa Miroslava Mariaša z Ministerstva hospodárstva SR aj zmena v systéme povinného energetického auditu.

slovakia

left justify in out

Ten po novom nemusia robiť malé a stredné podniky v priemysle s ročnou spotrebou energie väčšou ako 5500 MWh. Naopak, zákon ukladá povinnosť vykonať energetický audit všetkým veľkým podnikom raz za štyri roky. Obsah a rozsah energetických auditov definuje podľa Mariaša vyhláška Ministerstva hospodárstva SR č. 179/2015 Z. z. o energetickom audite, ktorá je účinná od začiatku augusta tohto roka.

 

Ako Mariaš priblížil na odbornej konferencii Energofórum, ktorá sa vo štvrtok (15.10.) a dnes konala vo Vyhniach v okrese Žiar nad Hornom, malé a stredné podniky môžu robiť energetické audity na dobrovoľnej báze. V prípade, že sú mimo Bratislavského kraja, môžu zároveň požiadať o prefinancovanie zo štrukturálnych fondov.

 

V súčasnosti sa tiež podľa jeho slov pripravuje doplnenie možnosti podpory (formou podpornej schémy de minimis) zameranej na vykonanie opatrení energetickej efektívnosti, ktoré nie je možné podporovať z európskych fondov. Malo by ísť konkrétne o podporu vypracovania energetických auditov malých a stredných podnikov v Bratislavskom kraji.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies