Obsadzovanie miest sudcov podľa Žitňanskej trvá dlho, chcú to zmeniť

NETKY.SK • 25 Október 2016, 11:50 • 2 min
Obsadzovanie miest sudcov podľa Žitňanskej trvá dlho, chcú to zmeniť

BRATISLAVA – Od zavedenia previerok kandidátov na nových sudcov trvajú výberové konania na voľné miesta deväť mesiacov a niekedy to môže byť až rok. To je pre justíciu problém, uviedla pre médiá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. V spolupráci so Súdnou radou SR začali pripravovať nový mechanizmus výberových konaní, ktorý by mal zabezpečiť plynulé obsadzovanie voľných sudcovských miest.

slovakia

left justify in out

Lucia Žitňanská uviedla, že uvažujú o modeli centralizovaného výberového konania. V ňom by sa vybrali kandidáti na sudcov a Súdna rada SR by ich predkladala prezidentovi na vymenovanie podľa toho, ako by sa uvoľňovali miesta, priblížila ministerka Žitňanská. Šéfka rezortu spravodlivosti zdôraznila, že nevedia urýchliť výberové konanie. "Môžeme hovoriť o tom, že začneme vyberať skôr, než sa uvoľní voľné miesto sudcu a budeme mať kandidátov pripravených," zdôraznila. Na takomto modeli už začala robiť pracovná skupina a ministerka verí, že najneskôr v priebehu zimy bude návrh predložený.

 

So zámerom úplne zmeniť spôsob výberových konaní na sudcov a centralizovať ich na celorepublikovej úrovni súhlasí prezidentka združenia sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková. Pre obsadenie voľných miest sudcov by mohla byť vytvorená databáza úspešných kandidátov z výberových konaní, z ktorých by súdna rada podľa stanovených kritérií vybrala kandidátov hneď po uvoľnení sudcovského miesta. Bolo by tak možné kontinuálne obsadzovať sudcovské miesta hneď po ich uvoľnení, dodala.

 

Predseda Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Juraj Sopoliga v stanovisku pre agentúru SITA uviedol, že úvaha o vytvorení centrálnych výberových konaní z ich pohľadu je prípustná len v prípade, ak sa vo výberových komisiách dôsledne zachová prevaha členov, ktorí sú nominovaní sudcami, najmä súdnou radou a sudcovskými radami. Tak to vyplýva z judikatúry ústavného súdu i právne relevantných medzinárodných dokumentov, aby zloženie výberovej komisie neumožnilo politizáciu justície, dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona