Obrovský úspech vedcov! Vyvinuli tabletku, ktorá zmierňuje príznaky ochorenia Covid-19

NETKY.SK • 1 Október 2021, 18:03 • 2 min
Obrovský úspech vedcov! Vyvinuli tabletku, ktorá zmierňuje príznaky ochorenia Covid-19

WASHINGTON - Ak úrady tabletku schvália, pôjde o výrazný pokrok v boji proti pandémii koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americká farmaceutická spoločnosť Merck v piatok uviedla, že jej experimentálna pilulka proti ochoreniu COVID-19 o polovicu znížila počet hospitalizácií a úmrtí u ľudí, ktorí boli nedávno infikovaní koronavírusom. Čoskoro preto plánuje požiadať regulačné orgány v USA a vo svete, aby schválili jej používanie.

 

Liek znižuje príznaky a počet hospitalizácií

V prípade, že by tento liek od spoločnosti Merck schválili, bude to prvá tabletka na liečbu ochorenia COVID-19, čo potenciálne môže predstavovať významný pokrok v boji proti pandémii koronavírusu. Spoločnosť uviedla, že do konca roka dokáže vyrobiť 10 miliónov dávok a má uzavreté zmluvy s vládami po celom svete. Nekonkretizovala však ceny piluliek.

 



Podľa prvotných výsledkov mali pacienti, ktorí dostali liek nazývaný molnupiravir, do piatich dní od symptómov COVID-19 asi polovičnú mieru hospitalizácií a úmrtí ako pacienti, ktorí dostali placebo.

 

Do štúdie sa zapojilo 775 dospelých s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, u ktorých predpokladali zvýšené riziko ťažšieho priebehu ochorenia. Skoršie výsledky však preukázali, že liek neprospieva tým pacientom, ktorí už predtým boli hospitalizovaní s vážnym priebehom ochorenia.

 

img


Zdravotnícki experti, vrátane popredného amerického odborníka na infekčné choroby Anthonyho Fauciho, už dlho volajú po vývoji pilulky, ktorú by si pacienti mohli vziať, keď sa u nich začnú objavovať prvé príznaky COVID-19. Takéto lieky sa považujú za kľúčové pre zvládnutie budúcich vĺn ochorenia a zníženie dopadu pandémie koronavírusu po celom svete.
 

Kľúčový gén OAS1

Z najnovšej štúdie britských vedcov vyplýva, že ľudia, ktorí sú nositeľmi ochrannejšej "prenylovanej" verzie génu s označením OAS1, sa dokážu s ochorením Covid-19 vysporiadať lepšie. 

 

Prenylácia znamená pripojenie jednej molekuly tuku k proteínu, čím umožňuje prenylovanému génu OAS1 "vyhľadať" invázny vírus a v organizme "spustiť poplach". Výsledky štúdie tiež potvrdili, že hospitalizovaní pacienti s covidom, u ktorých sa preukázalo, že sú nositeľmi prenylovanej verzie spomínaného génu, boli spájaní s vyššou ochranou pred závažným priebehom ochorenia COVID-19. To naznačuje, že ide o jednu z "hlavných zložiek" imunitnej odpovede organizmu.

 

img

 

To však neplatilo v prípade pacientov so "zlou" verziou daného génu, kedy paciecti po nakazení sa koronavírusom až o 1,6 krát častejšie končili v nemocniciach na JIS-kách či ochoreniu podľahli.

 

Odborníci však tvrdia, že ak sa nové varianty koronavírusu SARS-CoV-2 naučia vyhýbať ochrane poskytovanej prenylovanou verziou génu OAS1, mohli by sa stať "podstatne patogénnejšími a prenosnejšími v neočkovaných populáciách"Vedci potvrdili, že ľudia s génom OAS1 majú vyššiu prirodzenú ochranu pred nákazou. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona