Obrovský úspech Petry Vlhovej! Získala veľký krištáľový glóbus v Lenzerheide

NETKY.SK • 20 Marec 2021, 14:38 • 2 min
Obrovský úspech Petry Vlhovej! Získala veľký krištáľový glóbus v Lenzerheide

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová v sobotu spečatila najväčší úspech histórie slovenského zjazdového lyžovania. Získala veľký krištáľový glóbus.

slovakia

left justify in out

Petra Vlhová zaznamenala jeden z najprenikavejších výsledkov celého slovenského športu. V slalome vo švajčiarskom Lenzerheide získala potrebné body na to, aby sa stala celkovou víťazkou Svetového pohára v sezóne 2020/2021 a získala veľký krištáľový glóbus.

 

 

Osem rokov trvalo Petre Vlhovej, kým sa zo solídnej slalomárky vypracovala na držiteľku veľkého glóbusu, ktorý sa udeľuje pre lyžiarske univerzálky a viaceré pretekárky ho zaraďujú na rovnakú úroveň ako titul majstra sveta. 

 

Bola klasifikovaná na 6. priečke. V aktuálnej sezóne si pripísala zatiaľ šesť víťazstiev v pretekoch Svetového pohára, vo februári na majstrovstvách sveta získala dve strieborné medaily. Jej najžiarivejšími úspechmi bol zisk malého glóbusu za slalom zo sezóny 2019/2020 a aktuálne už šesť medailí z majstrovstiev.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Petra Vlhová zabojuje o malý glóbus so štartovacím číslom 6, Adam Žampa po prvýkrát vo finále obrovského slalomu


"Momentálne si to všetko ani neuvedomujem, lebo som stále trochu sklamaná zo slalomu. Mám však veľký glóbus, je to výsledok veľkej driny. Okrem zjazdu na MS som v tejto sezóne absolvovala celý program. Mala som nejaké predstavy, ale realita bola omnoho náročnejšia. Chcem sa poďakovať svojmu tímu, lebo bez neho by sa mi to nepodarilo. Všetko si uvedomím asi až v nedeľu, keď trofej dostanem. Mrzí ma však slalom, lebo celú sezónu som viedla a o prvenstvo som prišla v posledných pretekoch. Nedeľňajší obrovský slalom si budem chcieť užiť, bude to vyvrcholenie sezóny," hovorila so slzami v očiach Vlhová pre RTVS, predtým pre laola1.at poznamenala: "Zisk veľkého glóbusu pre mňa veľa znamená, zapísala som tým do histórie tohto športu."

 

Súvisiaci článok: Petra Vlhová stratila v prvom kole na svoje rivalky, zatiaľ je na 6. mieste

 

Priebeh pretekov
Po prvom kole patrila Vlhovej šiesta priečka, keď v hornej časti trate spravila chybu a za najlepšími zaostala. V druhom však prišla do cieľa na 2. priečke a keďže na definitívu potrebovala akýkoľvek bodovaný výsledok, mohla sa radovať z veľkého glóbusu.

 

Po sobote má Vlhová náskok pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou 136 bodov a v hre je už len jediná stovka. Vlhová má aktuálne 1392 bodov, Gutová-Behramiová 1256.

 

"Máme zmiešané pocity, lebo sme neobhájili malý glóbus. Máme však doma veľký glóbus, no to si ešte poriadne neuvedomujeme. Kráčali sme od pretekov k pretekom. Vďaka aj za to šieste miesto v dnešnom slalome. Síce sme nezískali malý glóbus, no náš cieľ bol veľký a to sme splnili. Veľká vďaka patrí trénerovi Liviovi Magonimu, je to skvelý tréner. Sezóna sa síce končí, no my po nedeli ešte budeme mať dosť povinností," povedal pre RTVS po pretekoch Vlhovej brat Boris, ktorý je nedeliteľnou súčasťou jej realizačného tímu.

Víťazka sobotňajšieho slalomu

Váťazkou je Rakúšanka Katharina Liensbergerová s náskokom 1,24 sekundy pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou, na tretej priečke klasifikovali Švajčiarku Michele Gisinovú s mankom 1,95 s na rakúsku súperku. Víťazkou hodnotenia disciplíny sa napokon stala práve Liensbergerová, ktorá v tomto ročníku nazbierala 690 bodov, druhú priečku obsadila Shiffrinová so ziskom 655 bodov, tretiu pozíciu obsadila obhajkyňa prvenstva v hodnotení disciplíny Vlhová so ziskom 652 bodov.

Vlhová bola v hre o veľký glóbus aj vlani

Vlhová však vtedy končila v celkovom poradí SP až tretia. Na konci februára mala na svojom konte 1189 bodov, druhá Mikaela Shiffrinová 1225 bodov a prvá Talianka Federica Brignoneová 1378 bodov. Nepriaznivé poveternostné podmienky a potom pandémia koronavírusu však spôsobili zrušenie ostatných desiatich pretekov SP, glóbus tak získala Brignoneová.

Vlhová v seriáli SP debutovala v decembri 2012

Umiestnila sa na jedenástom mieste v slalome v rakúskom Semmeringu. Na úplný vrchol to dotiahla vo svojej deviatej sezóne vo Svetovom pohári. "Som veľmi šťastná, že sa jej to podarilo. Je to niečo neuveriteľné. Je to to najviac, čo môže lyžiar dosiahnuť. Petru si pamätám ešte ako malú, teraz je najlepšia na svete. Som veľmi hrdá na to, že Slovensko ma veľký glóbus vďaka Petre," hovorila v prenose RTVS so slzami v očiach Veronika Velez-Zuzulová.

 

img

 

Práve na spomenutý debut Vlhovej v SP skúsenejšia Velez-Zuzulová nikdy nezabudne, keďže práve v prvých pretekoch 25-ročnej Liptáčky, presne 29. decembra 2012 v rakúskom Semmeringu, dosiahla ona svoj premiérový triumf vo Svetovom pohári.

 

Sen o olympijských hrách

Jedinou nesplnenou métou pre Vlha Team, ktorý spolovice tvoria talianski trénerskí profíci a z druhej rodinní lyžiarski fanatici, zostáva medaila a možno aj zlato zo zimných olympijských hier. Šancu splniť aj tento najväčší úspech v kariére väčšiny športovcov bude mať o necelý rok v Pekingu. A tréner Magoni už v minulosti neraz podotkol, že olympijská medaila mu v zbierke úspechov chýba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies